Бригада, що робить з людини воїна: у Дніпрі презентували фільм про захисників України

Прем’єра фільму про бійців АТО «93: Бій за Україну» пройшла у Дніпрі вчора, 2 листопада.

Це історія від бійців 93-ї механізованої бригади ЗСУ. Від мобілізації до найзапекліших боїв – Іловайськ, Донецьке летовище, Піски. Ці кадри унікальні. Більшість інтерв’ю взяті на передовій, а відеоматеріали зняті на звичайний телефон самими бійцями.

Робота над ним почалася у 2014 році. Рік витратили на зйомку шляху 93-ї бригади, півроку монтували.

Фільм складається із трьох серій, тривалість кожної – 50 хвилин. У фільмі показано 55 інтерв’ю, у першій серії – 20.

Кінострічка - спільна робота військових та режисерки Лідії Гужви.

"Ми вдячні кожному бійцю, який погодився дати нам інтерв'ю та надав відео, які знімав під час служби у зоні бойових дій. Все це дало нам змогу зробити фільм саме зі сторони захисників. Просто фіксуючи події, показуючи такими, як вони є – ми вже багато докладаємо для того, щоб люди про них знали", - наголосила режисерка.

Фільм – це внесок команди у боротьбу. Це історія, котру ми повинні зберегти. Історія про те, що варто боротися, аби держава та життя у ній були достойними своїх Захисників.

Стрічка демонструє людську справжність у критичний час. Жертовність, героїзм, хоробрість, братерство -  усе це було на фронті, це є і у фільмі. Війна – брудна справа, яка поступово відкриває приховані риси.

"Проект некомерційний, створений на волонтерських засадах", – зазначив військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Вадим Вейді. 

Тисячний зал ДніпроОДА виявився заповненим вщент. Деяким глядачам навіть довелося дивитися фільм стоячи. Перед кінопоказом презентували пісню гурту «Тінь сонця» про 93-ю бригаду.

Далі стрічку повезуть на передову, щоб показати бійцям 93-ї, які стоять на позиціях. У планах – до весни закінчити другу та третю серії. В наступній серії покажуть захист аеропорту.