Через обстріли на Донеччині до Дніпра і області перелетіли унікальні птахи (фото)

Імітаторські здібності сойки достатньо хороші. Їй підвладні, напевно, не тільки всі звуки живої природи, а й нескінченна різноманітність механічних звуків. Вони з задоволенням передражнюють інших птахів. Але не тільки пташині голоси їм підвладні. У нашому регіоні сойки зустрічаються досить часто, але наш земляк Роман Рись сфотографував та розмістив на сторінці на фб-сторінці Птахи України кавказький підвид цієї пташки - з чорною шапочкою на голові, повідомляє Дніпровська панорама.

Кавказький підвид сойки звичайної. окол. м. Тернівка, Павлоградський р-н, Дніпропетровська область», - йдеться у повідомленні.

Роман Рись припускає, що незвичайні сойки потрапили до нас, скоріш за все, з Донеччини.

Відомо, що сойки легко відтворюють звуки людської мови, гавкіт собак, мекання кози і навіть стукіт сокири. Іноді можна стати свідком і спільного співу сойок. Кожна з них навперебій спочатку видає мінорну свистячу трель, після якої йдуть тихий клекіт, щиглики, глухий передзвін.

Сойка – це не дуже великий, але яскравий птах. Вона не пропускає жодної події на своїй території. Все, що привертає її увагу, тут же коментується гучними обуреними криками. Вона відіграє роль «поліцейського лісів»: вона завжди на сторожі, своїм скрипучим голосом подає знак лісовим мешканцям про появу людини набагато раніше, ніж людина її помітить.

Розумові здібності сойок виходять за рамки інстинкту. Коли їх узяти з гнізда ще не облітаними, пташенята швидко звикають до людей і при наполегливому вишколі можуть заговорити, як папуги.

Стародавні греки вірили, що ця пташка приносить удачу і називали її «Кісс» (κίσσα).

Дивовижно, як соцка робить запаси їжі на зиму. За один раз запасливий птах здатний транспортувати в своєму зобі і дзьобі до 12 жолудів (в її горлі є унікальний під’язиковий мішок, де містяться плоди).

Комора сойки може важити до 6-8 кг. Додатково на зимовий період відкладається букове насіння і лісові горішки.

Залежно від виду, сойки можуть створювати пару на все життя, а можуть – лише для створення потомства.

Унікальним є спосіб, яким цей птаха бореться з паразитами: вона сідає на мурашник і дозволяє комахам на себе піднятися. Працьовиті комашки вбивають паразитів своєю кислотою.
Взимку птахи збираються в зграї (близько 30 -50 птахів) і можуть перебиратися ближче до поселень людей.

Нагадаємо, раніше ми писали, Почему не стоит гладить собаку по голове. Правила общения с животным

Как понять, что кошка сказала вам "спасибо"