Держбюджет-2020 забирає у міст України можливість розвиватися, – експерт

Наразі у діях Кабінету Міністрів і Верховної Ради України спостерігаються доволі тривожні тенденції, які можуть призвести до згортання децентралізації та концентрації в руках центру багатьох питань місцевого розвитку.

На даний час найбільше занепокоєння викликає ухвалений Державний бюджет на 2020 рік, який не враховує потрібним чином інтереси місцевого самоврядування.

Про це під час пресконференції 21 листопада повідомив голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв.

«З проєкту держбюджету ми бачимо абсолютну суперечність між декларацією про те, що у країні триває реформа децентралізації, і тим, що фінансові потоки намагаються взяти під централізований контроль. Це одна з дуже недобрих ознак, особливо у виборчий рік. Децентралізація передбачає передання повноважень, у тому числі у фінансовій галузі, до місцевих територій.

Територіальним громадам у попередні роки завдяки реформі децентралізації було передано багато повноважень і збільшено сфери відповідальності. Однак у Держбюджеті-2020 відбулося суттєве урізання доходів громад. Уже зараз зрозуміло, що передбачений для місцевих бюджетів фінансовий ресурс – субвенції та дотації – не дозволить органам місцевої влади у 2020 році виконувати на належному рівні власні та делеговані повноваження», – зазначив Станіслав Жолудєв.

Так, експерт зазначає, що центральна влада намагається перекласти відповідальність за виконання передвиборних обіцянок на місцеве самоврядування. Останнє, у свою чергу, не має відповідних ресурсів для їх виконання.

«Є великий ризик, що через недостатність коштів органи місцевого самоврядування будуть неспроможні забезпечувати належну життєдіяльність громад і не зможуть надавати якісні послуги населенню. По-перше, це відсутність джерел фінансування для підвищення заробітної плати педагогам за постановами КМУ № 822, 695, 755. По-друге, це значний дефіцит коштів на медичну сферу: відповідна субвенція з державного місцевим бюджетам закладена тільки на перший квартал 2020 року. Подальше фінансування галузі охорони здоров’я чітко не визначено», – каже голова правління «Комітету виборців України».

Зокрема, дохідна частина бюджету Дніпра у 2020 році зменшиться на 3 % та становитиме трохи більше ніж 13,09 млрд грн. Відбудеться скорочення офіційних трансфертів на 26,4 % – надійде 2,59 млрд грн (у 2019 році – 3,51 млрд). Зменшиться і спеціальний фонд на 12,4 % – з 466,5 до 408,7 млн грн. При цьому доходи без урахування трансфертів зростуть на 5,3 % – з 9,96 млрд до 10,49 млрд грн. Збільшиться і загальний фонд – з 9,49 млрд грн до 10,08 млрд грн (6,2 %).

Тобто дохідна частина бюджету Дніпра у 2020 році буде менше майже на 2 млрд грн тільки за рахунок трансфертів з державного бюджету.

«Крім цього, і це головна проблема для Дніпра, до Держбюджету-2020 закладено тільки 200 млн медичної субвенції і лише на перший квартал 2020 року. Також планово на 500 млн буде меншою субвенція на метрополітен. При цьому, і це найважливіше, власні доходи Дніпра зростуть на 500 млн грн.

Однак є великий ризик, що місто, якщо ситуація не зміниться, ці кошти змушене буде спрямовувати не на розвиток інфраструктури, капітальні ремонти доріг, ЖКГ, медичних та навчальних закладів, а на латання дір у бюджеті та покриття дефіциту у недофінансованих галузях (у першу чергу, це освіта та медицина)», – додав Станіслав Жолудєв.