Дніпро лідирує серед інших міст України за впровадженням цифрової екосистеми в медицині

Дніпро є лідером серед інших міст України за впровадженням цифрової екосистеми в медичній сфері. Так, під час засідання круглого столу представники медичної інформаційної системи та медпрацівники обговорили подальшу ефективну роботу цифрової екосистеми у медицині в місті.

«Медична інформаційна система дозволить нам отримати єдине інформаційне поле у вторинній та первинній ланках. Таким чином, ми також намагаємося налагодити контакт між ними, що дозволить швидкому обміну даними про пацієнта. Подібна система надасть багато переваг як пацієнтам, так і лікарям. Під час впровадження цієї системи з’явилося багато питань, а саме роботи центрального компонента. Для того, щоб прискорити процес впровадження, ми вирішили зібрати круглий стіл і обговорити основні проблемні та позитивні питання», - розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради Юлія Віклієнко. 

IMG_6392

Зазначимо, що єдиний інформаційний простір охоплює електрону реєстратуру, рецепти, отримання направлення до профільних лікарів, амбулаторну карту, історію хвороби, лабораторну діагностику, аналітичну систему для визначення рентабельності медичного закладу тощо. 

«Дніпро - перше місто-мільйонник, у якому створено повноцінну цифрову екосистему. Вона гармонізована з системою ВОЗ і Світового банку, який є лідером по створенню eHealth. Те, що створила НСЗУ, зовсім інша програма, і вона не досконала. У Дніпрі побудоване повноцінне цифрове середовище, де поєднанні всі рівні системи охорони здоров’я – це сімейна медицина та всі лікарні міста. Так, усі працюють по одній системі за міжнародними методиками та оперують одними цифрами. Це в майбутньому зіграє важливу роль для покращення медичних послуг», - розповів співзасновник та керуючий партнер «Сіет Холдінг» Ярослав Сірий. 

Голова комісії міської ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та міжнародних зв'язків Дніпровської міської ради Євгенія Дитятковська зазначила, що впровадження цифрової екосистеми в медичній сфері полегшує ведення документації. 

«Від того, як ми заповнюємо документи і подаємо їх, залежить рівень оплати нашої праці. Сьогодні ми обговорили труднощі, з яким стикається лікар у своїй роботі. Наразі, у нас виникають технічні труднощі. І для їх полегшення нам необхідні відділи IT у медичних закладах міста. Також ускладнюється робота з електронною системою, коли програма «підвисає». Бо всі лікарі намагаються вносити дані в робочий час та відправляти до центрального органу. Дуже добре, що в Дніпрі впровадили зручну систему, яка допомагає нам відправляти свої звіти на регіональні сервери. Також виникають труднощі з описом коефіцієнта складності надання медичних послуг на вторинній ланці. Ми також дійшли висновку, що повинна бути правильна координація між сімейним лікарем та вторинною ланкою», - розповіла Євгенія Дитятковська.

Окрім цього, голова комісії додала, що для лікарів ця система була складна ще і тому, що в лікарнях не було комп’ютерів: «Дякую місту, яке минулого року централізовано їх закупило для усіх медичних закладів».