Європейські практики: як Дніпро вирішує проблему безпритульних тварин

Європейські практики поводження з тваринами, зокрема безпритульними, вважають найбільш гуманними у світі.
Преймаючи зарубіжний досвід, в Україні у липні 2017 року ухвалили закон щодо запровадження гуманного ставлення до тварин.
д
Цей документ посилює відповідальність за жорстоке поводження з братами меншими, зокрема безпритульними. Так, за знущання винуватець має сплатити штраф у розмірі 8 тис. 500 грн, а за вбивство тварини загрожує ув’язнення на термін до 8 років.
Як реалізуються європейські практики вирішення проблеми безпритульних тварин у Дніпрі, обговорювали експерти під час прес-конференції.
тет
«Дніпро є лідером у впровадженні гуманного поводження з безпритульними тваринами. Згідно з останніми підрахунками, у місті налічується близько 2 тисяч  безпритульних собак. Порівняно з 2016 роком їхня кількість зменшилася вдвічі.
Такий результат став можливим завдяки проведенню у місті спеціальних процедур: відлову, стерилізації, вакцинації та повернення тварин до їхнього звичного середовища без жодних жорстоких практик. У Дніпрі створене комунальне підприємство «Зооконтроль», закуплені унікальні автівки з вентиляцією та опаленням для відлову й перевезення безпритульних тварин.
На час своєї появи у Дніпрі ці машини не мали аналогів у країнах СНД. Крім того, у квітні 2017 року затверджено правила утримання домашніх тварин», – зазначила кандидат соціологічних наук, член ГО «Спілка виборців міста Дніпра» Надія Міхно.
щ
За словами начальника відділу реєстрації й адопції КП «Зооконтроль» Ірини Пономаренко, Дніпро – єдине місто в Україні, де домашніх тварин реєструють методом чіпування та видачі жетонів.
«Реєстрація – це юридичне підтвердження того, що собака має хазяїна.
Таким чином ми контролюємо кількість безпритульних тварин, адже їх стає більше саме через недбалість власників домашніх собак.
Завдяки комплексним діям – стерилізації та реєстрації – ми можемо утримувати та зменшувати чисельність безпритульних собак», – зауважила Ірина Пономаренко.
Зареєструвати свого домашнього улюбленця можна у КП «Зооконтроль». Вартість повної процедури чіпування з видачею жетона – 172 грн 72 коп., неповна реєстрація з підв’язкою жетона до картки собаки обійдеться у 94 грн 83 коп.
Для пільгових категорій населення у комунальному підприємстві процедуру оформлення тварин проводять безкоштовно. У сфері гуманного ставлення до тварин є й громадські ініціативи, які, крім захисту чотирилапих, спрямовані також на охорону екології.
«Ми намагаємося у дружній формі донести людям, що гуманно ставитися слід не тільки до тварин, а й до довкілля. У місті є певна проблема, яка залишається після вигулу собак. Ми хочемо переконати мешканців, що прибирати за собакою – це круто.
Для цього в нас є два проекти, які ми подали на конкурс громадських ініціатив. Перший – малий, № 66, має назву «Візьми пакет – прибери за собакою».
І більший, № 67, – «Прибирай за собакою у паперовий пакет».
Якщо за нього проголосує більшість містян, то ми отримаємо можливість розгорнути велику медійну кампанію з роздачею спеціальних пакетів із переробленого паперу для прибирання за собаками», – розповів активіст руху «ГАВ-Прибрав» Олександр Синиця.