Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені

Днями у Дніпрі для журналістів Дніпропетровської та Запорізької областей відбувся семінар-тренінг «Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені». Експерти Світового Банку, фахівці з питань соціального захисту населення роз’яснили представникам ЗМІ актуальні питання: для чого потрібні субсидії і хто має право їх отримувати? Як можна зекономити на комунальних платежах та де оформити «теплі кредити»?

«Сьогодні субсидію може отримати більшість українських родин, якщо їхні комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу. Цього року на субсидії уряд виділив 40 млрд. грн. Також держава зробила крок назустріч і тим людям, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла, теж можуть оформити субсидію і значно менше платити за комунальні послуги», - зазначила експерт з питань соціального захисту, консультант Світового Банку Валентина Войтенко. За словами експерта, субсидія розраховується виходячи з доходу зареєстрованих у будинку чи квартирі осіб і оформлюється на будь-кого з членів сім’ї. Важливим моментом є і те, що наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії. Крім того, громадяни, які одержували субсидію протягом 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її в наступному (2016-2017рр) опалювальному сезоні.

«Останнім часом механізм оформлення житлових субсидій суттєво спрощено. Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише Заяву та Декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно», - підкреслила заступник начальника управління забезпечення соціальних гарантій Дніпропетровської ОДА Олександра Довидовська.

Експерти звернули увагу, що готові документи можна:
• самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;
• самостійно подати до сільських і селищних рад;
• надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання.
• відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua)
Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше і вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.
«Звісно, кожен, хто потребує допомоги на сплату житлово-комунальних послуг, її отримає. Держава це гарантує. Енергомодернізація житла – єдиний правильний шлях менше платити за комунальні послуги. На комунальних платежах можна економити від 40% до 70%», - запевнила консультант проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі» Наталія Арінічева.

Для цього є щонайменше п’ять способів:
• Утепливши будинок, можна досягти економії у сплаті комуналки до 50%.
• На 15% менше можна платити, якщо замінити старі вікна на енергоефективні.
• Лічильник тепла дає змогу родині заощадити 20% сімейного бюджету. Якщо встановити ще регулятор на радіатор, економія буде ще відчутнішою.
• Енергозберігаючі лампочки і датчики руху в сукупності дають змогу на 70% менше платити за електроенергію.
• Ощадливе використання води, правильне користування побутовими приладами - ще одна можливість економити домашній бюджет.

Українці мають можливість утеплити будинки до зими, замінити старий газовий котел на ефективніший, встановити лічильник на воду чи опалення за кошти держави – завдяки Урядовій програмі з енергоефективності, яка в народі отримала назву «теплі кредити». Це безповоротна грошова державна допомога населенню України. Її надають державні банки – «Ощадбанк», «Укргазбанк»,«Укрексімбанк». За словами експертів, саме представники ЗМІ відіграють ключову роль у донесенні до громадян інформації про субсидії, енергоефективність та енергозбереження. А тому матеріали на сайтах, у друкованих виданнях, теле - чи радіоефірах повинні бути достовірними. Ґрунтовні роз’яснення з приводу оформлення житлово-комунальних субсидій можна отримати у фахівців урядової гарячої лінії за номером 15-45. На Дніпропетровщині - за номером гарячої лінії 713-65-60, 713-66-18, 713-63-09, 713-62-21.