Кінематографічні майстер-класи для підлітків в громадах Черкаської, Вінницької та Дніпропетровської областей від благодійного фонду «МХП-ГРОМАДІ»

Прищепити любов молоді з українських сіл та невеликих містечок до кіномистецтва, дати їм можливість спробувати себе у кінематографічних професіях синергетично вирішили одразу декілька організацій.

Проєкт реалізується Благодійним фондом «МХП — Громаді» за фінансової підтримки HBCE Grant Program / Програма грантів HBСE та Zagoriy Foundation у партнерстві з командою «Жовтого автобуса» від ГО «ГЕРОЇ. ЮЕЙ», Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» та Державним агентством України з питань кіно.

У межах проєкту команда майстрів «Жовтого автобуса» протягом червня-липня провела цикл майстер-класів «Grandparents очима дітей» у громадах Черкаської, Вінницької та Дніпропетровської областей, де має свої потужності та сприяє розвитку громад Благодійний фонд «МХП-Громаді».

Зокрема, у Каневі, Катеринополі, Ладижині, Тульчині та Петриківці понад 100 підлітків у віці 14-17 років познайомляться з режисурою монтажу, сценарною майстерністю, режисурою, операторською майстерністю, роботою зі звуком, гримом та костюмами.

photo_2021-07-21_08-14-20

Цими вихідними митці «Жовтого автобусу» завітали до Петриківки. Для участі в майстер-класах реєструвалися понад 40 підлітків, проте після ретельного відбору залишився 21 учасник. Триденна теорія-практика дала кращий результат, на який тільки можна було сподіватися (чому завдячує не тільки енергія куратора проекту оператора Ярослава Пілунського, а й талант запрошеної для поїздки в Петриківку режисерки Оксани Войтенко, котра разом з дітьми за вечір змогла змонтувати розлогий матеріал в захопливу короткометражку на 1 хв 24 с).

Майстер-класи в Петриківці проходили так бурхливо, з такою творчою енергією і виявом такої кількості ідей, що дорослі учасники освітнього проекту «Жовтий автобус» ледь встигали з реалізацією. Вийшло справжнє історичне кіно з відповідною назвою «Крізь час».

photo_2021-07-21_08-14-29

За результатами цих майстер-класів, майстри «Жовтого автобуса» допомогли підліткам створити 5 короткометражних кіноробіт про бабусь і дідусів або ж їхніх земляків. Побачити деякі роботи можна буде на широкому екрані під час Національного туру «Кіно просто неба», який реалізується «МХП-Громаді» спільно з Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» в 10 областях України протягом літа та вересня 2021 року.