Сергей Притула о новом шоу, черном юморе и дружбе с Катериной Варнавой

8 декабря Сергей Притула привезет в Днепр свое юмор-шоу "Вар'яти". В преддверии концерта «Днепропетровская панорама» взяла у шоумена эксклюзивное интервью. 

Вар'яти-шоу існує вже 6 років, за цей час ви об'їздили майже всю країну, дали в цьому році вже 100 концертів, у вас вже є свої шанувальники. Як прийшли до телевізійного формату шоу?

Природній етап еволюції. Навіть частково обернений. Зазвичай якісь проекти стають популярними спочатку на ТБ, а потім їдуть з гастролями. А ми 6 років «бомбили» по містах та селах і, зрештою, телепродюсери звернули на нас увагу. Тепер, окрім концертів, є і телеверсія нашого шоу.

Зараз на екранах дуже багато гумористичних шоу і передач, в яких беруть участь екс-учасники КВК. Чи є відмінності з «Вар'ятами» крім мови?

На мою думку, головна відмінність у тому, що ми не топчемось на ниві політичного гумору, який є зараз найпопулярнішим в країні. Нам більш комфортно жартувати у побутовій площині, і переповнені зали на наших концертах засвідчують, що ми рухаємось у правильному напрямку! Інші відмінності більше цікаві вузькому колу представників нашого «цеху», аніж широкому загалу.

dsc9768

Як давно ви знайомі з іншими учасниками команди? І де відбувся перший виступ «Вар'ятів»?

Із половиною учасників шоу я знайомий 15 років, з часів коли ще був учасником, а потім і капітаном команди КВК «Тернопільська Особлива» (віце-чемпіон «ДніпроЛіги»). З Жогло познайомився в 2009-му на якійсь «солянці» у Чернівцях. Його партнер по дуету Вальон і гітарист Полупан приєднались до колективу трохи пізніше – 3 і 4 роки тому відповідно. Тож на першому виступі «Вар’яти-шоу», який відбувся у Тернополі 28 травня 2010 року, їх ще не було. Тоді взагалі на сцені було 10 чоловік, з яких зараз залишилось троє. Але це природній процес становлення будь-якого проекту. Наш - не виняток.

Зараз дуже актуально жартувати на політичну тему або, як кажуть, «нижче пояса». Ви ж від цього відмовилися. У вашому колективі є якась цензура або ви навмисно уникаєте таких тем?

По політичному я вже частково висловився. Він нам не зовсім цікавий, бо на тій ниві працюють усі інші гумористичні проекти в країні. І він не є довговічним. Ми у своїй телеверсії зняли кілька мініатюр і пісень, які були написані ще 6 років тому. Спробуйте зараз подати на сцені будь-який номер на політичну тематику 6-річної давнини! І що? Хто там головні герої? Янукович, Ющенко, Симоненко, Тимошенко, Азаров! І кому це зараз буде смішно чи цікаво?

А щодо «нижче пояса». У нас є жарти, де ми ходимо по «краю леза», але намагаємось не жартувати «в лоб», а робити це завуальовано, все ж на концерти люди приходять з дітьми. Тож на концертах просто є моменти, яких діти не розуміють.

Як ви вважаєте, із хорошим почуттям гумору потрібно народитися або це набута якість?

Сотий раз чую це запитання і жодного разу не дав якоїсь чіткої відповіді. Давайте так: я не знаю!

dsc9723-2

Як ви ставитеся до чорного гумору? І які межі ніколи не повинен переступати комік?

На всяк товар є свій покупець. Можу зізнатись, що мені такий гумор подобається. Інша справа – це територія, на якій він має право на існування. Якщо це закрита вечірка, де збираються любителі такого вузькопрофільного гумору, то ок. Якщо це варіант показу по загальнонаціональному каналу, то тут я не впевнений, що це доречно. А щодо кордонів у гуморі, то кожен гуморист встановлює їх сам для себе згідно внутрішнього саморедактора.

Вас засмучує, коли над вашими жартами не сміються?

Ні. Немає жодного гумориста, над 100 відсотками жартів якого сміються 100 відсотків глядачів. Так чи інакше, має бути аудиторія, на якій ти «обкатуєш» свої жарти. І вже після реакції цієї фокус-групи залишаєш щось, що має право на життя!

В одному із шоу на Новому каналі «Зірки під гіпнозом» ви, Сергію, розігрували одного з учасників - Сергія Пастуха. Ви любите розіграші? Або в житті ви перетворюєтеся на серйозну і стриману людину?

Ні, я не люблю розіграші. Не люблю розігрувати і ненавиджу, коли мене розігрують! Але це проект, який веде мій друг Саша Педан, і я з радістю вклинився у роботу в цьому проекті. Знаю, що і Саша мені ніколи не відмовить, якщо я попрошу. Іноді обставини складаються так, що є якісь речі, які стоять вище твоїх особистих «хотєлок»!

dsc9412

У програмі «Хто зверху» з Катериною Варнавою ви часто відпускаєте в бік один одного колючі, іноді навіть образливі жарти. Які у вас стосунки з Варнавою у звичайному житті? Ви просто спілкуєтеся або тісно дружите?

Ми добре товаришуємо. Це не є формат щоденних есемесок і т. д., але я в будь-який час дня і ночі можу набрати Катю і поспілкуватись. Благо тем вистачає. Особливо останнім часом. Я дуже щасливий співпрацювати з нею в одному кадрі. Вона величезний професіонал. В останньому сезоні «Хто Зверху» я просто милувався її особистим ростом в межах нашого шоу. Вона дуже часто своїми жартами виносила мене вперед ногами! Мені як креативному продюсеру шоу – це найвища нагорода за правильний вибір партнерки на кастингу!

Ви - ведучий кількох шоу на Новому каналі, учасник колективу «Вар'яти». Робота забирає у вас багато часу? Як любите відпочивати?

Робота займає стільки часу, скільки я готовий його на неї віддавати. Станом на момент інтерв’ю за спиною 100 концертів по всій Україні і закордоном, 65 відзнятих програм «Хто Зверху?», «СуперІнтуіція», «Страсті за Ревізором» і шоу «Вар’яти». Додайте до цього ще трохи виїздів у АТО, трохи роботи на корпоративах… коротше, за 10 місяців у мене вихідних як таких було не так і багато. Тому відпочинок – це сон. Сон, син і друзі, спілкування з якими мене надихає і окрилює!\

Оксана Юрченко 

Про шоу:

«Вар’яти-шоу» було створено в 2010 році кращими представниками українського гумору. Шоу позбавлене російської мови та нецензурної лексики, практично відсутні жарти «нижче пояса» та на політичну тематику – переважає побутова тема.

Керівник та ідейний натхненник «Вар’ятів» – відомий український шоумен та телеведучий Сергій Притула.

Сьогодні до складу «Вар’ятів» входять артисти: Сергій Притула, Володимир Жогло, Володимир Ковцун, Віталій Тильний, Сергій Полупан, Валентин Сергійчук.

2 листопада 2016 р. відбулася прем’єра «Вар’яти-шоу» в ефірі Нового каналу.

dsc_5870

Сторінка в FB

Сторінка в Іnstagram

Сторінка ВК

Сторінка в Youtube