«Слуги Народу» у Дніпрі готують зрив виборів – експерти

Ситуація, яка нині складається у дільничних виборчих комісіях одного з найбільших міст України, свідчить про намагання центральної влади зірвати прозорий та чесний процес волевиявлення в Дніпрі. Такої думки дійшли експерти, аналізуючи склади комісій та вже наявні інсайди щодо дій влади безпосередньо в день голосування.

Зокрема силами представників «Слуг Народу» під керуванням голови Дніпропетровської обласної ради Святослава Олійника вже готується рекордна кількість скарг на дії членів ДВК. Це дозволить суттєво затягнути процес підрахунку голосів, що, в свою чергу, відкриє більше вікно можливостей для маніпуляцій та фальсифікацій. До того ж втручання у підрахунок може бути забезпечено через безпосередній тиск на самих членів ДВК. Наразі пан Олійник вже фігурує в кількох журналістських розслідуваннях щодо питань погроз членам виборчкомів.

Проблема полягає ще й у тому, що саме «Слузі Народу» в Дніпрі фактично «злили» свої квоти в комісіях кілька парламентських політичних партій. Серед них, як мінімум, «Голос» та «Батьківщина». Прогнозується, що більшість махінацій буде реалізовано саме їхніми руками, аби «Слуги Народу» не були звинувачені у викривлені результатів волевиявлення дніпрян.

Експерти наголошують на тому, що фальшування результатів голосування безпосередньо із залученням дільничних виборчих комісій – це остання спроба вплинути на політичну ситуацію в регіонах після 25 жовтня. Втім ця спроба не перша.
Спочатку пропрезидентська сила сприяла змінам у виборчому законодавстві фактично вже під час кампанії. До останнього моменту правила гри змінювалися. Опозиційні фракції змогли відстояти найбільш кричущі порушення логіки проведення голосування. Але «Слуги Народу» змогли «протягнути» через парламент партизацію виборів та низку інших спірних норм. Потім була спроба вплинути на розподіл реальних повноважень влади через зміни в адміністративному устрою України.
Наступним кроком став вибірковий підхід до реєстрації кандидатів. Ціла низка прогнозованих переможців перегонів не була допущеною до виборчого процесу під різними приводами, тоді як їхніх «двійників» зараховували до списків без жодних коливань. Лише суспільний супротив та розголошення порушень змогли змінити ситуацію.

Так само, вочевидь, інтерес громадськості та відповідний резонанс вплинули на так зване «президентське опитування». Чимало експертів, які зрозуміли спробу через додаткове навантаження на дільничні виборчі комісії вплинути на результат основного волевиявлення, одразу ж почали «бити у набат». Зокрема, керівниця мережі «Опора» Ольга Айвазовська в інтерв’ю BBC News Україна заявила: «Опитування під час голосування – це колосальне навантаження на комісії і ризики для зриву всього підрахунку. Я вже мовчу, що опитування має методологію та вибірку і хтось для цього повинен працювати на кожній дільниці». Але навіть тепер, коли в Офісі Президента поспішно оголосили про окремий підрахунок, більшість політиків вважає, що й у такий спосіб на виборців буде вчинено тиск. Про це в різних формулюваннях заявили представники практично кожної парламентської політичної партій, окрім «Слуги Народу».

Додатковий тиск здійснюється й на безпосередньо лідерів місцевого самоврядування. Про це вони заявляють відверто та в прямому ефірі. «Можна, аби центральна влада напередодні місцевих виборів припинила тиск на місцеве самоврядування? Припинила політично вмотивовані кримінальні справи? Для розуміння: завтра до мене приїжджають зі всієї України «маски-шоу». В усій країні карантин, але для СБУ, Податкової його немає. Зі всієї країни вони приїздять та завтра будуть по всьому місту бігати по комунальних підприємствах, по підрядникам. За чотири дні до виборів з’їдуться «силовики» зі всієї країни», - заявив міський голова Дніпра Борис Філатов в програмі «Свобода Слова» на телеканалі ICTV.

Разом із ситуацією в ДВК, яка теж має місце саме в Дніпрі, все говорить про намір центральної влади дійсно зірвати вибори в цьому місті.

Адже вже очевидна перемога Філатова на виборах мера та його партії «Пропозиція» на виборах до місцевих рад різних рівнів, категорично не влаштовує Банкову. Тож усе буде робитися задля того, щоб волевиявлення дніпрян було зірваним або підтасованим.