У Дніпрі один із найнижчих тарифів на проїзд у комунальному транспорті – дослідження

Тариф на проїзд у комунальному транспорті Дніпра є одним із найнижчих. Про це свідчать результати дослідження, яке було проведено з використанням даних Євростату (статистичної служби Європейського Союзу) та Державної служби статистики України щодо заробітних плат і даних з відкритих джерел щодо цін на проїзд у муніципальному транспорті.

Для порівняння були обрані 6 найбільших міст України та 10 столиць країн світу, які входять до рейтингів держав і міст із найкращою системою громадського транспорту: Амстердам, Берлін, Варшава, Вільнюс, Лондон, Нью-Йорк, Париж, Пекін, Прага, Сеул, Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Запоріжжя та Львів.

Такі дані навела під час прес-конференції 29 листопада голова ГО «Спілка виборців міста Дніпра», кандидат соціологічних наук Надія Міхно.

Крім цього, Дніпро входить до п’ятірки міст із найнижчою ціною і місячного універсального проїзного квитка, і разового проїзду в електротранспорті.

«Частка витрат на місячний проїзний квиток у Дніпрі від середньомісячної зарплатні у країні становить 2,85%. Найбільша відносна ціна абонемента на місяць проїзду у всіх видах громадського транспорту зафіксована у Києві (16,85%), Вільнюсі (7,25%) та Лондоні (6,54%). Найдешевший у відносних показниках проїзний у Дніпрі (2,85%), Берліні (2,71%), Одесі (2,33%), Львові (2,07%) та Запоріжжі (0,97%). Проте варто зазначити, що в Одесі, Львові та Запоріжжі немає метрополітену, а у Харкові запроваджена безконтактна електронна картка і, відповідно, проїзний не актуальний», – зазначила Надія Міхно.

За словами кандидата соціологічних наук, найменша частка витрат на разовий квиток для проїзду в електротранспорті від середньої щомісячної зарплатні у країні – в Пекіні та Одесі – 0,04%, а також Харкові, Сеулі, Запоріжжі й Дніпрі, де вона становить 0,05%. Найвищі відносні ціни на проїзд у Берліні (0,5%) та Нью-Йорку (0,23%). Далі йдуть Амстердам, Прага (0,19%), Варшава, Вільнюс (0,16%), Париж (0,13%), Лондон (0,12%), Київ (0,1%) та Львів (0,06%).

«Якщо порівняти в абсолютних числах, то найдорожчі разові квитки в Амстердамі (95 грн, або 3 євро), Нью-Йорку (76 грн, або 2,75 дол. США), Парижі (60 грн, або 1,9 євро), Берліні (53 грн, або 1,7 євро) та Лондоні (53 грн, або 1,5 фунта). Менша вартість у Празі (29 грн, або 24 крони), Варшаві (24 грн, або 3,4 злотих), Сеулі (21 грн, або 850 вонів) та Вільнюсі (20 грн, або 0,65 євро). Найдешевші разові квитки на електротранспорт у Києві (8 грн), Львові (5 грн), Пекіні (4 грн, або 0,15 дол. США), Дніпрі, Запоріжжі, Харкові (по 4 грн) та Одесі (3 грн)», – зазначила під час прес-конференції Надія Міхно.

Нагадаємо, наразі тариф на проїзд у міському електротранспорті Дніпра (трамваї, тролейбуси, метрополітен) становить 4 грн. При цьому у мегаполісі вперше з ініціативи мера Бориса Філатова запровадили муніципальні пільги на проїзд для школярів. Так, відповідно до рішення міської ради від 19.09.2018 №83/35, протягом навчального року (за винятком канікул, вихідних та святкових днів тощо) учні загальноосвітніх навчальних закладів сплачують половину вартості проїзду (2 грн) до місця навчання і додому (за умови пред’явлення учнівського квитка).