У Дніпрі проводять реновацію будівель закладів освіти та впроваджують програму «Безпечна школа»

У Дніпрі проводиться реновація будівель шкіл. Роботи здійснюються у рамках відповідної муніципальної програми, затвердженої з ініціативи міського голови Бориса Філатова у 2017 році. Наразі реновація реалізована у семи закладах освіти міста, серед яких школи № 73, № 66, № 135, № 140, № 46.

Проводити оновлення закладів освіти у місті вдається завдяки політиці децентралізації, що впроваджується з ініціативи президента Петра Порошенка. Унаслідок реформи в міському бюджеті залишається більше надходжень.

Реновація школи це, зокрема, утеплення фасаду будівлі, капітальний ремонт даху, заміна вікон на енергоощадні металопластикові. Крім цього, виконується благоустрій території, замінюють огорожу. Наразі згаданий проект впроваджується у школах та навчально-виховних комплексах № 7, № 106, № 148.

На ці заклади у міському бюджеті передбачено 90 млн грн. Ще близько 180 млн грн мають намір виділити на реновацію у школах № 105, № 123, № 124, №15, дитсадку № 200 та навчально-виховному комплексі № 33 (у співфінансуванні з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та Державним фондом регіонального розвитку). Роботи планують розпочати вже цього року.

Так, у навчально-виховному комплексі № 148 реновація стартувала торік. Наразі роботи виконані на 60%.

«Закінчується капітальний ремонт покрівлі, фасаду, зроблено систему кондиціонування, замінено огорожу, підсвічення фасаду, частково виконано благоустрій території. Ще тут будуть облаштовані ігрові, дитячі майданчики. Всі роботи на цьому об’єкті будуть завершені протягом року. Загальна вартість проекту – 43 млн грн», – розповів начальник управління інфраструктури департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Петро Шматченко.

Зі свого боку директор НВК № 148 Наталія Мітікова зазначила, що після утеплення фасаду будівлі у закладі стало набагато тепліше.

«Це не просто утеплення сучасними матеріалами, це ще й різнокольорове оформлення. Як видно, школа з вулиці виграє різними яскравими барвами. Крім того, ми вже відчули, що у НВК стало значно тепліше й комфортніше. Наприклад, раніше у спортивній залі було 16 градусів, а зараз, коли утеплили поки що одну стіну, температура піднялася на три градуси», – повідомила директор НВК № 148.

Одинадцятикласниця Дар’я Стовбун радіє, що її школа потрапила до міської програми з реновації закладів освіти.

«До школи хочеться повертатися. Будівля з новеньким фасадом, у яскравих кольорах. Це дуже гарно й стильно», – поділилася враженнями учениця.

Тим часом у школі № 73 реновацію завершили минулого року. А на початку поточного тут у рамках міської програми «Безпечна школа» встановили камери відеоспостереження та турнікети на вхід і вихід. Загалом ця програма охопила вже 14 закладів освіти.

«Учні школи мають пластикові пропускні картки, за допомогою яких вони заходять до школи і виходять через турнікети. Працюють камери відеоспостереження. Зараз завдяки таким заходам у школі створено цілком безпечні умови для перебування та навчання», – сказав директор закладу Сергій Петьков.

Водночас представниця батьківського комітету школи Світлана Мураста наголосила, що батьки учнів спокійні, адже їхні діти перебувають у школі у безпеці.

«Маю сина, який навчається у 8-му класі. Дивлячись на нього, можу сказати, що пропускна система через турнікети дисциплінує дітей. Вони поспішають на уроки, щоб не запізнитися, оскільки за карткою видно, о котрій годині дитина заходить чи виходить. Ми, батьки, дуже задоволені впровадженням таких заходів безпеки у нашій школі», – сказала жінка.

За словами Андрія Калініна, інженера комунального підприємства «Безпечна та інноваційна освіта», яке реалізує заходи програми «Безпечна школа», цього року програму планується впровадити ще у близько 30 школах, а до 2022 року – в усіх закладах освіти Дніпра.

«Кількість камер відеоспостереження залежить від розмірів школи. Адміністрація закладу має доступ до перегляду відео з камер у шкільній серверній. Крім того, працівники нашого підприємства мають можливість дистанційно переглядати відео з камер в усіх 14-ти школах, де на сьогодні працює програма. Згодом систему відеоспостереження у школах планується приєднати до Ситуаційного центру при міській раді», – додав Андрій Калінін.