У Дніпрі склали іспити та отримали посвідчення 25 водіїв тролейбусу

10 листопада в Дніпрі в Сервісному центрі МВС України склали іспит та отримали водійські посвідчення 25 студентів навчально-виробничого центру КП «Дніпровський електротранспорт». Після п’яти місяців теоретичних та практичних занять вони здобули професію водія тролейбусу.

Навчально-виробничий центр на базі комунального підприємства було створено минулого року за ініціативи міського голови Бориса Філатова. Протягом року підготовку пройшли 85 водіїв тролейбусів та трамваїв. Раніше опановувати цю професію було просто ніде.  

«Сьогодні відбувся вже другий випуск водіїв тролейбусів. Їх 25 чоловік. Наступного тижня іспити складатимуть водії трамваїв. Загалом за рік ми підготували 85 водіїв громадського електротранспорту – це колосальна кількість! До цього підготовку проходили по 2-3 фахівці в Одесі, Харкові та інших містах. У нашому місті її проходити було ніде. Наразі ж ми маємо можливість повноцінно готувати водіїв тролейбусів та трамваїв для нашого підприємства. Крім того опановувати професію можуть і мешканці інших міст. Дніпро дає можливість отримати стабільну роботу та достойну заробітну плату», - зазначив заступник директора з експлуатації КП «Дніпровський електротранспорт» Володимир Сусленков.

Під час навчання майбутні водії тролейбусів отримували знання з таких дисциплін, як будова рухомого складу та основи його експлуатації, правила дорожнього руху, охорона праці, медичне забезпечення. На практиці вчилися керувати тролейбусом на навчальних маршрутах міста.

199b9f16-0c9e-42b8-8298-40106e1aedee-medium

«У цій групі навчалося 25 людей: 10 – з ДЕПО № 1, 14 - з ДЕПО № 2, та 1 представник підприємства, яке випускає для міста тролейбуси. Принаймні 24 з них працюватимуть на нашому підприємстві. На сьогодні вже триває набір у наступну групу. Там передбачено 30 місць. Навчання планується розпочати вже наприкінці листопада», -  розповіла начальниця навчально-виробничого центру КП «Дніпровський електротранспорт» Валентина Чернецька.

Попереду у новоспечених водіїв ще 200 годин стажування із досвіченими колегами з перевезення пасажирів. Потім вони самостійно зможуть вийти на міські маршрути.

«Я, звичайно, хвилювався, але іспит склав доволі легко, завдяки якісній підготовці, яку нам дали в навчальному центрі. Вчитися було цікаво, після стажування далі будемо впевнено працювати», - сказав водій тролейбусу Олександр Онищенко.

Лариса Суковата – одна з двох жінок, які вирішили опанувати професію водія тролейбусу.

«Обрати саме цю професію вирішила спонтанно, чому б не спробувати. Досвіду з водіння автомобілю в мене немає взагалі. Про навчання дізналася за місяць і, не вагаючись, пішла. Думаю, це моє правильне рішення, адже умови роботи хороші, зарплатню платять вчасно, а на нових тролейбусах взагалі комфортно їздити. Навчання проходило прекрасно, у чудовій атмосфері, доступно все пояснювали та показували. Ставлення було найкращим. Не було різниці між тим, що повинні знати та вміти чоловіки, а що жінки. Ось наразі склала іспит, чекаю на посвідчення», - поділилася враженнями жінка.