У Дніпрі стосовно судді, який розглядав справи щодо самочинного будівництва на вул. Князя Володимира Великого, 13-Б, відкрито дисциплінарне провадження

Дніпровська міська рада та її виконавчі органи ведуть активну роботу щодо запобігання самочинному зведенню, яке шкодить містобудуванню в цілому та й мешканцям зокрема. Одним із таких об’єктів є незавершене будівництво житлового будинку у центральній частині Дніпра по вул. Князя Володимира Великого, 13-Б (колишня адреса вул. Плеханова, 15-К).

Так, без жодних дозвільних документів, без оформленої земельної ділянки відомі у місті забудовники брати Каснери звели на комунальній землі багатоквартирний житловий дім і навіть продали неіснуючі квартири.

Зважаючи на численні звернення мешканців прилеглих житлових будинків, громадських організацій, які виступають за захист дітей (будівництво велось поряд зі школами № 19, № 81 та ДЮСШ № 13), Дніпровська міська рада веде претензійно-позовну роботу щодо захисту інтересів територіальної громади міста, предметом якої є самочинно побудований об’єкт за вказаною адресою.

У черговий раз Верховний Суд став на бік Дніпровської міської ради по цій справі. Так, іще у 2018-му році він відмовив у задоволенні позову до Дніпровської міської ради про поновлення договору оренди земельної ділянки за вищевказаною адресою. А у 2019-му році Верховний Суд залишив чинною постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду, за якою було встановлено, що будівництво по вул. Князя Володимира Великого, 13-Б є самочинним.

Того ж року у Бабушкінському районному суді м. Дніпропетровська оскаржено акти органу місцевого самоврядування щодо присвоєння адреси незавершеному будівництву по вул. Князя Володимира Великого (вул. Плеханова), 13-Б та врегулювання питань, пов’язаних з цим об’єктом нерухомого майна. Після перегляду Дніпровським апеляційним судом рішення суду було залишено без змін. Але, за касаційною скаргою Дніпровської міської ради Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій, відмовивши позивачу у задоволенні позову.

Також за фактом вчинення злочинів, пов’язаних із будівництвом багатоквартирного житлового будинку по вул. Князя Володимира Великого (вул. Плеханова), 13-Б, інших об’єктів містобудування у Дніпрі та за фактом придбання невстановленими особами шляхом шахрайства права на майно, а саме на об’єкти незавершеного будівництва та земельні ділянки, зокрема по цьому об’єкту, правоохоронні органи здійснюють досудові розслідування.

Так, у рамках цих розслідувань зацікавлені особи з боку Каснерів звертались до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська зі скаргами на рішення та дії правоохоронців. Ці скарги розглядав слідчий суддя Литвиненко І. Ю (донедавна голова цього суду).

Задовольняючи усі без винятку скарги щодо самочинно побудованого об’єкта по вул. Князя Володимира Великого (вул. Плеханова), 13-Б, суддя Литвиненко постановив ухвали, які суперечать чинному законодавству. З цього приводу Дніпровська міська рада скерувала до Вищої ради правосуддя відповідні скарги. Урешті Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відкрила дисциплінарну справу стосовно судді Литвиненка. Її об’єднано зі справою, відкритою за власною ініціативою тією ж Дисциплінарною палатою.

Як вбачається з матеріалів попередньої перевірки, слідчий суддя Литвиненко І. Ю. розглядав скарги стосовно даного об'єкта із порушенням підсудності, при цьому оскарження рішень та дій правоохоронців у розглянутих суддею справах взагалі не передбачені "Кримінально-процесуальним кодексом України".