Благоустрій подвір’їв, активний відпочинок і цікаве дозвілля: у Дніпрі презентували реалізовані проекти ІІ етапу Бюджету участі

У Дніпрі реалізуються проекти переможців міської програми «Бюджет участі», що дає змогу впливати на розподіл міських коштів для реалізації саме тих проектів, які цікавлять громаду. Цього року з ініціативи мера Бориса Філатова фінансування проектів Бюджету участі у порівнянні з минулим роком збільшили майже вдвічі – з 16 до 31 млн грн. Муніципальна програма працює з 2017 року. Наразі відбулося три її етапи, у яких перемогли 227 проектів. Понад третину їх уже реалізовано (81), решта – у процесі втілення. Зокрема, за результатами ІІ етапу 39 проектів виконано повністю, ще 8 – частково. _MG_0519 Мешканці житлового будинку на вулиці Робочій, 152 вже не перший рік перемагають зі своїми ініціативами у Бюджеті участі. У рамках другого етапу виграли одразу два їхніх проекти. Завдяки цьому на подвір’ї житлового будинку облаштували майданчик для гри у бадмінтон, вуличні спортивні тренажери, лавочки, обгородили дитячий майданчик. Він, як і асфальт на частині прибудинкової території, з’явився завдяки перемозі відповідного проекту у першому етапі програми.
«На місці бадмінтонного майданчика була занедбана територія, росли бур’яни, а зараз – така краса. У нашій багатоповерхівці мешкає чимало молоді, дітей, тож тепер їм є де гарно проводити дозвілля. Раніше наше подвір’я, м’яко кажучи, не вирізнялося благоустроєм, а завдяки Бюджету участі ми потроху це виправляємо. Ця програма – гарна фінансова допомога для мешканців. Покращувати подвір’я будинку, прилеглу територію власними силами важко. А так є така гарна муніципальна програма, яка справді реалізує ініціативи громади», – розповіла автор проектів, мешканка будинку на вул. Робочій, 152 Ірина Чорноморець.
Проект їхнього будинку здобув перемогу й у ІІІ етапі Бюджету участі. Він стосується ремонту технічного поверху у блоці № 5. _MG_0507

Мешканці двох п’ятиповерхівок на вулиці Каверіна, 26 та 28 теж перемогли у ІІ етапі програми. У результаті на спільному подвір’ї будинків встановили дитячий майданчик з лавочками, вуличні тренажери, а також поклали новий асфальт з боку будинку № 26. «Участь, а головне – перемога у міській програмі «Бюджет участі» згуртували нас, мешканців. На цьому ми не зупинилися та подали проект на ІІІ етап, і теж перемогли. Чекаємо на ремонт пішохідної доріжки вже біля будинку № 28 та відновлення доріжок, які сполучають п’ятиповерхівки. Приємно, що профільні департаменти міської ради допомагають у реалізації проектів, дослухаються до наших побажань», – сказала авторка ініціатив, мешканка будинку № 26 Світлана Мазуркевич.
Іще один переможець другого етапу програми – проект мешканців багатоповерхового будинку з трьох блоків на вулиці Кедріна, 47. _MG_0509
«На усіх трьох блоках нам зробили приямки до підвалів, тобто тепер їх можна спокійно відкривати для провітрювання, не буде вандалізму. Крім цього, відремонтували сходи до під’їздів, в одному з яких, де найвищі сходи, також облаштували пандус. У нас є багато молодих родин із маленькими дітьми, тому матусям дуже зручно спускати візочки саме по пандусу. Ми, мешканці, дуже вдячні владі міста, що фінансує такі проекти, як Бюджет участі. Гарна ініціатива», – наголосив автор проекту, голова ОСББ «Вулиця Кедріна, 47» Володимир Шершун.
Зі свого боку заступник директора департаменту з питань енергоефективних технологій та ініціатив міської ради, секретар експертної комісії з партиципаторного бюджетування (Бюджету участі) Ольга Сіножатська зазначила: цього року реалізовуватимуться 111 проектів третього етапу.
 «До найпопулярніших категорій проектів, якими є ремонт та благоустрій житлових будинків, подвір’їв, розширення науково-технічної та інвентарної бази закладів освіти, облаштування дитячих і спортивних майданчиків, на ІІІ етапі додалися креативні, соціальні, освітні ініціативи. Планується, що четвертий етап Бюджету участі розпочнеться у червні, а вже з 4 квітня запускаємо школу авторів, де розповідатимемо потенційним учасникам, як правильно готувати, подавати проекти, як уникнути проблемних питань у цьому напрямі», – додала представниця мерії.