Благовіщення 2024. Яке сьогодні свято, що не можна робити

Сьогодні 7 квітня православні віряни відзначають декілька важливих дат. За новим стилем церква вшановує пам'ять сповідника Георгія Митиленського, мучениці Акіліни та гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Наші пращури в цей день вірили в особливу силу води. Вони прали одяг у річках та озерах, вмивалися й обтиралися джерельною водою, ходили в лазню. Вважалося, що такі дії принесуть здоров'я і красу.

Благовіщення - особливе свято у християн

За старим стилем 7 квітня відзначають Благовіщення. Це одне з найважливіших християнських свят, яке знаменує собою благу звістку Діві Марії про народження Ісуса Христа.

В Україні Благовіщення завжди було особливим днем. Люди вірили, що в цей день не можна працювати, адже навіть птах гнізда не в'є. 7 квітня вважалося третьою зустріччю весни, після Стрітення і Сорока мучеників. З Благовіщенням, як правило, приходило справжнє весняне тепло, а морозів більше не очікували.

Цього дня люди вітали приліт перелітних птахів і залишали для них годівниці в саду. Вважалося, що пернаті допоможуть у боротьбі з шкідниками.

Вірили у нове життя, сповнене добра

У давнину до Благовіщення не сіяли й не садили на городі, адже це вважалося великим гріхом. 7 квітня пасічники виставляли пасіки, адже дата вважалася вдалою для медоводів.

7 квітня – це день, який багатий на традиції та вірування. Це час, коли природа прокидається, а люди сподіваються на нове життя, сповнене добра й благополуччя.

благовещение

За старим стилем у свято сьогодні віряни відзначають Благовіщення 2024. Для українців це було велике і дуже важливе свято, в яке суворо заборонено працювати. У народі говорили, що на Благовіщення навіть птах гнізда не в'є.

Народне свято 7 квітня називали третьою зустріччю весни після Стрітення і Сорока мучеників. Вважалося, що з Благовіщенням приходить справжнє весняне тепло і морозів більше не буде. Цього дня очікували виповзання змій із нір і прильоту перелітних птахів. Пернатих вітали з великою радістю і залишали для них годівниці в саду, щоб ті полювали на шкідників.

У давні часи вважалося великим гріхом турбувати землю до Благовіщення. Тому до свята 7 квітня українці нічого не сіяли і не садили на городі. Тільки після цієї дати починали сіяти насіння.

Дата 7 квітня вважається вдалою для медоводів. Пасічники цього дня виставляли пасіки.

7 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером новатори і бунтарі. Вони не бояться відрізнятися від натовпу. Часто бувають впертими і нестриманими в емоціях. Однак по життю володіють мудрістю і далекоглядністю, а також небувалим везінням.

Що не можна робити 7 квітня

На Благовіщення заборонена важка фізична праця, робота по дому, прибирання. Усі справи краще відкласти на потім.

Не можна працювати в полі та городі в це свято.

Не варто надягати новий одяг і не ношене взуття сьогодні, інакше річ зіпсується.

Невдалий день для великих покупок і великих фінансових витрат.

Прикмети погоди 7 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

Яка погода на Благовіщення, такою вона буде і на Великдень.
Лелеки вже сидять на яйцях - до теплої весни.
Якщо ніч перед Благовіщенням (з 6 на 7 квітня) тепла, то вже настала справжня весна і морозів більше не буде.
Гроза цього дня віщує багатий урожай горіхів, а дощ - грибів.
Прилетіли з теплих країв ластівки - до теплого квітня.
З'явилося багато мух або бджіл - морозів більше не буде.
Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.