Були та сплили. Історії забутих фонтанів у Дніпрі (фото)

Мода на фонтани у Дніпрі виникла не в останні 30 років. І раніше  у місті було багато цікавих і незвичайних фонтанів, що згодом зникли з карти міста. Саме ці штучні гейзери колись додавали до образу Катеринослава, а потім і Дніпропетровська неповторний, європейський шарм. А потім ті фонтани зникли. Загалом в історії нашого міста – близько 20 таких зниклих фонтанів - «примар». Про них розповідає Дніпровська панорама, посилаючись на інтернет-джерела.

Найтаємничішим був так і не дороблений "Потьомкінський" фонтан. Його будували приблизно на схід від сучасного проспекту Гагаріна, в районі 10-ї школи. В історії створення фонтану є страшні подробиці, про які знають історики.

Князь Потьомкін розпорядився вирити для басейну глибоку (понад 20 метрів) яму. Після раптової смерті князя в 1791 р. всі роботи на горі були згорнуті. Про басейн-фонтан забули. А яма залишилася сяяти на безлюдному боці пагорба і довгі десятиліття лякала жителів Катеринослава. Жителі, які випадково забредали туди, ставали її мимовільними жертвами. Скільки людей провалилось у котлован, свідчень немає, – розповідає історик Максим Кавун.

Зрозуміло, фотографій тієї споруди не збереглося, але історію згадують.

      фонтан вокзал
Наприкінці XIX століття, з настанням епохи «індустріального буму», Катеринослав, що стрімко розвивався, обзавівся стаціонарними фонтанами. Вони прикрасили площу перед залізничним вокзалом (відкритим 1884 р.), прикрасили кілька зелених масивів та площ.

      фонтан в центре
Фонтан у Міському саду (дві чаші та невелика скульптура) прикрашав невелику круглу площу. Зараз це приблизно місце у центрі кола, де раніше ставили Міську ялинку.

     фонтан міськ. сад
Фонтан в Англійському саду прикрашала скульптура, можливо жіноча. Він гармонійно сусідив із естрадою, де влаштовували концерти.

      фонтан англ сад

На жаль, у післяреволюційну епоху витончені катеринославські фонтани були зруйновані. На їхньому місці взагалі нічого не з'явилося, окрім фонтану у Міському саду, який замінив фонтан «Дитячий хоровод», – пише історик Максим Кавун.

      фонтан дитячий

По периметру круглого басейну були встановлені статуї дітей, що веселяться, стали в хоровод, разом з ними – скульптура… крокодила. Вся ця "пишність" прикрашала майданчик, де потім встановлювали Міську ялинку. То справді був типовий фонтан, які тоді встановлювали у багатьох містах.

Однак один фонтанний комплекс, який дістався у спадок від старого Катеринослава, проіснував досить довго. Його називали – фонтан "Амури".

     фонтан амури

У 1976 р. поряд з "Амурами" було поставлено пам'ятний ще багатьом «Градусник», який дожив до 2010 р. У 1980-ті роки тут ще зберігалися два мініатюрні басейни, які прикрашали витончені фонтани у вигляді статуй хлопчиків-амурів, що тримали в одній руці посудина, з якої і лилася вода. Нині тут простий газон, що приховує під собою примари двох старих фонтанів.

Справжньою «зіркою» міської фонтанної історії став фонтан «Самсон», який нині існує. Ймовірно, у кожному сімейному альбомі городян серед повоєнних фото обов'язково знайдеться знімок на тлі цього фонтану.

      фонтан самсон

Самсон був встановлений у першій половині 1950-х років у центрі східної частини озера в парку імені Чкалова (нині Глоби). Фонтан був скульптурну композицію, встановлену посеред озера на штучному пагорбі з каміння. З пащі лева, з яким боровся Самсон, викидався найсильніший струмінь води.

      фонтан самсон 2
На початку 2000-х років поряд з'явилися фонтани та скульптура «Маленький принц». Але точка у центрі озера, де стояв «Самсон», залишається вільною.

Ще один знаковий фонтанний об'єкт радянського Дніпропетровська – фонтан між ЦУМом та готелем «Центральний». Вже давно немає ні фонтану, ні готелю.

     фонтан цум


Фонтан народився тут у 1970-ті роки, після реконструкції Центрального універмагу. І, як і багато інших фонтанів, поєднував естетичну функцію з технологічною, будучи частиною системи кондиціонування будівлі.

     фонтан цум2

Хтось із городян ще пам'ятає «Лебедів» – фонтан із білосніжними фігурами птахів на Жовтневій (Соборній) площі, між діорамою та Преображенським собором.

     возле диарамы
Він з'явився у 1950-х роках у процесі озеленення території площі. Восьмигранний басейн прикрашала ваза, навколо основи якої й «гніздилися» лебеді.

У 1952 році перед реконструйованим будинком Потьомкінського палацу спорудили грандіозний фонтан: у прямокутному басейні височіла складна багатоярусна химерна композиція, яку прикрашали по дві фігури студента та студентки.

      фонтан палац
Високо здіймався струмінь води. Цей фонтан оздоблював парк близько двадцяти років. Його добре пам'ятають усі, кому в ті роки було двадцять-тридцять років.

     фонтан салют

Можна згадати і фонтан біля кінотеатру "Салют", який пішов у минуле так само, як і призначення будівлі кінотеатру.

     фонтан кр. камінь

Фонтан «Ювілейний» заввишки 30 метрів, що складався з 200 струменів, за кількістю років міста, прикрашав з 1976 року «Сад «Червоний Камінь» на місці кар'єру біля однойменного житлового масиву. Його закрили на початку 90-х.

Наше місто має цілу колекцію «фонтанів-примар», від горезвісної «Потьомкінської ями», виритої ще при заснуванні міста, до знаменитого «Самсона», «Лебедів» та фонтану біля ЦУМу. Усі ці історії можна сміливо включати у туристичні екскурсії – вважає історик Максим Кавун.

Раніше ми писали про: Кому пощастило на рибалці у вихідні. У Дніпрі рибак витяг із водойми великого сома.