Час виходити на пенсію, а підприємство знаходиться на окупованій території. Фахівці з Дніпра пояснили, що робити

Внутрішньо переміщені особи, які мають статус працюючого пенсіонера, можуть розірвати трудовий договір з підприємством, яке залишилося на тимчасово окупованій території, за ініціативою працівника. Для цього необхідно звернутися до центру зайнятості з відповідною заявою.

Таку відповідь дали фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області на запитання пенсіонерки-переселенки, яка звернулася до них під час прямої телефонної лінії.

Трудовий договір може розірвати працівник

За словами Олени Болжеларської, начальниці управління з обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області, відповідно до статті 4 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", трудовий договір може бути розірвано з ініціативи працівника.

Чому потрібно звернутись до Центру зайнятості

Для цього потрібно звернутися до центру зайнятості з відповідною заявою. Центр зайнятості видасть вам довідку про те, що ви розірвали трудовий договір за власним бажанням. Цю довідку необхідно буде подати до Пенсійного фонду для отримання індексації як звичайного пенсіонера.

Вона також зазначила, що в відділах обслуговування громадян Пенсійного фонду, якщо це потрібно, можна взяти довідку щодо вашої трудової діяльності (дані з Реєстру застрахованих осіб, де є інформація, відповідно до наданої підприємством звітності). Це довідки ОК-5, ОК-7 або Додаток 9 про трудовий та страховий стаж із 2004 року. Також ці довідки можна замовити через вебпортал електронних послуг (portal.pfu.gov.ua).

Можуть отримати індексацію

Таким чином, внутрішньо переміщені особи, які мають статус працюючого пенсіонера, можуть отримати індексацію як звичайні пенсіонери, навіть якщо їхнє підприємство залишилося на тимчасово окупованій території. Для цього необхідно виконати два простих кроки:

Звернутися до центру зайнятості з заявою про розірвання трудового договору.
Подати до Пенсійного фонду довідку про розірвання трудового договору.