ДніпроОВА зайнялася критичною ситуацією у Підгородному. Більшість постраждалих від ракетного удару залишились без допомоги

Нищівний ворожий ракетний удар по Підгородному Дніпропетровської області на початку червня цього року став справжньою трагедією для місцевих жителів. Тоді загинула 2-річна дівчинка Ліза Приходько, десятки людей було травмовано. Повністю або частково зруйновано квартири та приватні будинки. Але пройшло півтора місяці після ворожого удару, а переважна більшість постраждалих підгороднянців не отримала жодної реальної допомоги, ні від кого. Тепер критичною ситуацією у Підгородному зайнялася Дніпропетровська обласна військова адміністрація - повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на "Наше місто".

Заступник начальника ДніпроОВА в шоці від того, що відбувається

У понеділок місце прильоту відвідав перший заступник начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Володимир Орлов. Він зустрівся з постраждалими та представниками міської влади.

12

Емоційний пост із приводу критичної ситуації у Підгородному цього ж дня з'явився на його сторінці у Facebook.

"Сказати, що я шокований, не сказати нічого! – зазначає Володимир Орлов. – Сьогодні відвідав Підгородне. Начальник ОВА Сергій Лисак доручив перевірити, як упоралися з наслідками ракетного удару. Трагедія, яка сталась ще 3 червня. Разом із головою Дніпровського району Юрієм Яндульським поговорили з людьми. Запросили і мера. Почуте не вкладається у голові".

Власне перший заступник голови ОВА сказав те, про що підгороднянці вже декілька тижнів кричать на весь голос. Про кричучу ситуацію, коли допомогу людям виділяють тільки на папері. При цьому міський голова Андрій Горб не поспішає допомогти землякам.

3

Якщо ракетою нас не вбило, місцева влада доб'є

Підгороднянці ще у червні на зустрічі з журналістами "НМ" висловлювали невдоволення бездіяльністю місцевої влади. "Якщо ракетою нас не вбило, місцева влада доб'є!" - відзначила тоді одна з городянок.

Заступник голови ОВА Володимир Орлов називає таке байдуже ставлення до людей просто неподобством.

"Жодної підтримки від місцевої влади постраждалі досі не отримали, - констатує віце-губернатор. - І це за півтора місяці! Людям не допомогли ані фінансово, ані з ремонтом. Більше того, навіть із розбором завалів. Обов'язки мера виконує заступник. Тому що вдруге за місяць голова міста – у відпустці. Очевидно, втомився, чекаючи на допомогу від міжнародних партнерів. Тому що саме така його позиція – чекати. Це звичайна недбалість і неподобство, від якої продовжують страждати люди. Це недопустимо. Особливо у воєнний час".

Сьогодні підгороднянці, що втратили дах над головою, у розпачі. Літо не вічне, та незабаром настануть холоди. Де жити та на які кошти винаймати житло - це зараз для пострадалих, які залишились без допомоги, основні питання.

Кошти на відновлення будинків виділили на папері

Загалом, якісь кошти постраждалим виділили. Нехай мало і не всім. Але виділили. На папері. Але погодьтеся, що формально виділити гроші і реально дати їх на руки – це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

4

"Грошей на відновлення будинків, на допомогу людям ми не отримали ні від кого, – каже активістка ініціативної групи постраждалих Тетяна Іванченко. – Поки що нам ніхто не допоміг: ні місто, ні ОВА, ні обласна рада, ні держава. Виконком міської ради своїм рішенням від 6 липня затвердив компенсацію «є Відновлення» – для 7 осіб, одноразову матеріальну допомогу від міської ради по 2 тисячі - для 16 осіб. 12 липня міський виконком затвердив компенсацію «єВідновлення» ще для однієї людини та одноразову допомогу від міської ради по 300 тисяч мешканцям 4 знищених квартир (Приходько, Середняк, Стародубцев, Шевченко). Потім ще виділили гроші. Але це все на папері".

5

Сама Тетяна жила у будинку на Партизанській, 62/2. Будинок зазнав критичних ушкоджень, але, як і інші постраждалі, грошей активістка ініціативної групи не отримала.

Грошей немає, але ви тримайтеся

У поліцейського Владислава Приходька загинула дочка і було травмовано дружину. Компенсацію від ОВА він отримав лише на дочку (здається, це єдині кошти, отримані від органів влади постраждалими).

"За загиблу дитину дали в ОВА 300 тисяч гривень, а від місцевого самоврядування не отримав жодної копійки, – зауважує Владислав. - Матеріальну допомогу від місцевої влади та допомогу за знищене майно дали лише на папері".

6

Дивно, але підгороднянцям, які потрапили в біду, більше допомагають міжнародні благодійні фонди, але не держава.

"Отримала 6600 гривень від ООН, – каже Олена Бруцька. - І все! Мій дім на Робочій,1. Обіцяли дати до 40 тисяч. Кому, коли та скільки – невідомо!"

7

Наталія Шаповал жила також у Підгородному на Робочій, але у 11-му будинку. Ця двоповерхівка знаходилася в безпосередній близькості від епіцентру вибуху. Доля будинку, як і матеріальної допомоги, неясна.

8

"Конкретно мені, як і більшості постраждалих міська рада не виділила ні-чо-го", - чітко вимовляє по складах Наталя.

Ирму як і коли допоможуть постраждалим півтора місяці потому після трагедії - не знає ніхто.