Кроками старого Дніпра: будинок Лівшиця та його історія

У Дніпрі ще 10 років тому на місці торгового центру на Пастера, 6 стояло старовинне домоволодіння. Історія будинку Лівшиця почалася у 1880-х роках. Раніше на цьому місці був фабричний квартал, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олени Присягіної у Facebook-спільноті “История в фотографиях. Екатеринослав-Днепропетровск”.

Цей квартал з’явився у 1793 році, коли тут було збудовано Катеринославську суконну фабрику. Після закриття заводу в 1837 році фабрична вулиця була занедбана, про неї забули до 1880-х років, коли  будівництво залізничного мосту через Дніпро, - зазначила Присягіна.

Вже у 1884 році у квартальні домовленості увійшли ділянки, що належить катеринославському купцю II гільдії Якову Пінгусовичу Лівшиці (Ліфшиця). Про первісну історію будинку. Лівшиць мало що відомо, з іншого боку, як і всі його сусіди, перш за все, використали комерційний потенціал району і побудували на вулиці одноповерховий торговий ряд.

Будинок Лівшиця

У центральній частині ділянки знаходилося кілька дерев’яних будинків з невеликими квартирами.

У 1890 році купці Я. П. Лівшиць та С. А. Липавський звернулись до міської Думи з проханням передати їм у власність русло річки, що протікає між їх нерухомістю по вулиці Лесопильній.

За кілька років до цього через цю річку стався невеликий, але характерний скандал. Місто примудрилося продати її русло з торгів купцю Немирівському під виглядом ділянки землі, що утворився через помилку межування. Коли Немировський оглянув придбання, то виплачений ним аванс місту довелося терміново повертати, щоб уникнути судової справи про підробку. Лівшиць і Липавський були набагато більше обізнані про якості цієї ділянки, тому ціну запропонували мінімальну, але взяли на себе зобов'язання щодо будівництва колектора, - пояснює гід.

На засіданні 25 жовтня міська дума повністю задовольнила цей запит. Кожен з купців отримав пів русла (по 2,5 сажі або 5,3 м. ) на всю глибину своїх ділянок (35,8 сажа або 76,34 м. ). Перший двоповерховий будинок на ділянці був побудований на початку 1900-х років. Продовжити будівництво Я. П. Лівшиць вже не зміг.

Будинок Лівшиця

У 1906 році домогосподарство по Провіантській, 6 вже значиться за спадкоємцями Лівшиців і тільки у кінці 1910-х років у нього знову один власник – Бенджамін Якович Лівшиць. Саме він у 1910 році й будує новий прибутковий будинок на ділянці.

Триповерховий дім побудували в модному тоді модерновому стилі. Будівля була надзвичайно скромною, але виразність їй надавали дивні форми й незвичні круглі та напівкруглі вікна, - відзначає Присягіна.

Упродовж 1910-х років у будинку Лівшиця на Провіантській працювало кілька великих торговельних закладів - Н. Фіалкова, спадкоємців М. М. Лібермана, М. І. Литвинова, Г. И. Брикер.  Здавалися квартири на другому та третьому поверсі.

Будинок Лівшиця

За радянських часів дім Лівшиця існував дуже непомітно, та, як всі старі будівлі, потребували ремонту. У 2013 році було прийнято рішення про його знесення.

Будинок Лівшиця

Додамо, що раніше вулиця Пастера мада назву Лісопильна, потім Провіанська.

За матеріалами історика Валентина Старостіна. Фотографії з колекції Т. Клюквіна.

Нагадаємо, раніше ми писали: Жорновий камінь з млину Балабанів: що він може розповісти про історію Дніпропетровщини (відео)