Люди, проходячи повз, досі хрестяться сюди. Де в Дніпрі знаходилася Покровська церква (фото)

Покровська церква в Катеринославі (нині Дніпро) була однією з найстаріших церков міста. Вона була побудована в 1798 році для релігійних потреб працівників Катеринославської суконної і шовково-панчішної фабрики. Церква втрачена, нині це місце виглядає зовсім інакше, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олени Присягіної.

Катеринослав. Покровська церква на однойменній площі. Пізніше площа Островського, нині Старомостова. Колекція Грицаєнка С.Г. - йдеться у дописі.

За її словами, церква стояла ось тут. Якщо дивитися на міст, то ліворуч.

церква була зліва

Церква спершу була дерев'яною, однобанною, з дзвіницею. Вона розташовувалася у північно-західному куті сучасної Старомостової площі, на перетині осей сучасних вулиць Вокзальної та Привокзальної.

У 1870 році за значне пожертвування купця, торговця лісом Миколи Новікова була зведена кам'яна Покровська церква. Вона була побудована східніше старої дерев'яної церкви, наблизивши до житлових кварталів.

Невелика будівля за архітектурою була типова для сільських храмів, що у той час у великій кількості будувалися на просторах Російської імперії. Територія храму була обнесена високим парканом, за яким, крім самої церкви, розташовувалися приміщення для її служителів, а також могили тих, хто раніше відправляв у ній службу.

Навколо церкви густо росли дерева. Навпроти неї розташовувалася єврейська молитовня, а неподалік - будинок першого начальника Катеринославської залізниці Олександра Верховцева.

Більше ста років Покровська церква була одним із важливих релігійних і культурних центрів міста. У ній проходили богослужіння, велись церковні школи, діяв притулок для бідних.

Більшовицька влада закрила Покровський храм у 1930-х роках. У 1941 році під час бомбувань німецької авіації Амурського мосту й ешелонів на залізничній станції, 16 серпня одна з бомб влучила у церковну будівлю, завдавши їй значних руйнувань. У перші повоєнні роки залишки Покровської церкви були розібрані.

Розповідають, що на місці, де був алтарь, навіть вже зруйнованої церкви, незримо присутній Ангел Господній:

алтарь

На колишній території церкви сьогодні розташована частина Старомостової площі, будинки залізничної бази обслуговування пасажирів Дніпровської пасажирської вагонної ділянки, Придніпровського міжтериторіального об'єднання.

Нагадаємо, раніше ми писали: Вулиця Надії Алексєєнко у Дніпрі. Що відомо про засновницю однієї з перших дитячих лікарень Катеринослава (фото, відео)