Мийте руки та вакцинуйтесь: чи очікувати спалаху гепатиту А у Дніпрі

В Україні час від часу поширюються різні інфекційні хвороби, і мова не лише про сезонний грип та ковід. Цієї осені у деяких регіонах відбувся спалах гепатиту А  - найбільше його розповсюдження медики зафіксували у Вінницькій області. Там зараз відмінені ярмарки, школярі переведені на дистанційне навчання. На Вінниччині лабораторно підтверджено більше 240 випадків гепатиту А, госпіталізовано майже 180 чоловік. Як зараз справи в інших регіонах та на Дніпропетровщині, чим небезпечний гепатит А та як від нього захиститись, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на "Наше місто".

Кип’ятіть воду п’ять хвилин

Гепатит А - це спричинене вірусом захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях -- до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури -- протягом тижня. Він гине через 5 хвилин кип’ятіння рідини. 

гепатит А Дніпро
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість та втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота. Також можуть бути неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі.  Після перенесеного захворювання у людини  формується довічний імунітет на цей вірус. 
Близько 80% людей, які хворіють на вірусний гепатит А, це діти. В більшості випадків одужання настає через 4-6 тижнів від початку  проявів захворювання. В цей період разом зі швидким зворотнім розвитком ознак хвороби нормалізуються розміри печінки, проходить жовтяниця. В більшості випадків гепатит А перебігає в легкій формі і не призводить до ускладнень. Але у дітей малого віку, у дорослих з ослабленим імунітетом або великою кількістю супутніх патологій, хвороба може мати важкий перебіг. Тому краще точно знати свій діагноз, щоб при необхідності госпіталізуватись. Для цього треба здати аналізи крові та сечі.

Гепатити від А до Е

Найбільшу небезпеку для людини становлять гепатити В і С. За поширеністю вони посідають перші позиції. Але є й інші їхні небезпечні родичі.
Гепатит В подолати  дуже складно. Він легко переходить у хронічну форму та спричиняє ускладнення. Сьогодні є терапія, яка успішно призупиняє розвиток вірусу та ураження печінки.
Гепатит С має доволі важкий перебіг і може призвести до летальних випадків. Він передається при контакті з кров’ю інфікованої людини. Сучасна терапія допомагає повністю побороти це захворювання.
Гепатит D  може проявитися лише за наявності в організмі вірусу гепатиту В. Інакше він не розмножується й не поширюється, тому найкращий захист — профілактика та вакцинація від гепатиту В.
Гепатит Е особливо небезпечний для вагітних. Він призводить до печінкової енцефалопатії та смерті. В інших випадках має позитивні прогнози.

Все під контролем, але не розслабляйтесь

Зараз у Дніпропетровській області  спалаху цієї хвороби, на щастя, немає. Але це не означає, що можна розслабитись. Занепокоєння у соцмережах викликав випадок сімейного захворювання у Павлограді. Як мінімум у двох людей там було виявлено вірусний гепатит А. За цей рік у Дніпропетровській області медики зафіксували 32 випадки, що не перевищує показники минулих років. 34 випадки були у 2021-му, 14 -- у 2022 роках.
У Дніпрі у вересні було всього два випадки цього захворювання. Станом на сьогодні у місті їх немає. За словами лікарів-інфекціоністів, ця недуга передається через фекально-оральний шлях. І щоб себе уберегти від неї, треба пити кип'ячену або бутильовану воду. Також перед тим, як щось поїсти, слід завжди мити руки теплою водою з милом або знезаражувати їх антисептиком. Також важливо не користуватись чужими кухонними приладами – ложками, виделками, тарілками, чашками.

гепатит А Дніпро

Це захворювання небезпечне тим, що може вражати велику кількість людей, адже вірус може потрапити у водопровід або навіть у їжу, -- зазначає  лікар-інфекціоніст Микола. -- Симптоматика гепатиту А дуже схожа на звичайну ГРВІ або грип. Тобто, може з’явитись ломота у суглобах, втомленість, головний біль, підвищена температура тіла. Але в подальшому у пацієнта виникає жовтяниця: склера, а також шкіра стає жовтуватого кольору. Також темніє сеча. Можуть бути й інші проявлення, наприклад, послаблення калу або ж нудота.  Бувають випадки, коли у людини може одразу з’явитись жовтяниця, без проявів ГРВІ.

гепатит А Дніпро

Щеплення для дорослих небезкоштовне

Щоб уберегтися від гепатиту А, можна також зробити щеплення. Але воно не безкоштовне.

гепатит А Дніпро

В Україні зареєстровано два типи вакцин від цієї хвороби, --  розповідає сімейна лікарка Ніна. – Це Хаврикс – дитячий 720 та дорослий 1440. Її можна замовити на сайтах аптечних складів. Також існує комбінована вакцина Твінрикс. Вона поєднує в собі комбінацію від гепатитів А та В. Чи потрібне вам таке щеплення – підкаже сімейний лікар.

Водночас лікарка зазначає, що є групи ризику по гепатиту А. До них відносяться люди, які мешкають на обмежених територіях, постійно перебувають у закритих колективах, користуються спільною кухнею. Також ризикують захворіти ті, хто п’є некип’ячену воду з відкритих джерел.

Що стосується гепатиту В, від нього новонароджені безкоштовно отримують щеплення протягом першої доби життя у пологовому будинку, -- нагадує лікарка Ніна. – Потім щеплення повторюється у два та шість місяців.

Також раніше ми писали У Дніпрі відкрився черговий МакДональдс: чи є ажіотаж (відео)