Може сильно вкусити: у Дніпрі помітили рідкісну комаху (фото)

У Дніпрі мешканці багатоповерхівки помітили вкрай незвичайну і велику комаху. Експерти розповіли про загадкову істоту та яку вона може представляти небезпеку, пише "Дніпровська панорама".

Цієї п'ятниці, 30 червня, містяни стикнулися з рідкісною мухою з різновиду ктирів. Від багатьох інших комах вони відрізняються масивними розмірами, проте для людей вони не представляють прямої загрози. 

photo_2_2023-06-30_18-11-05

"Вони корисні як незамінні хижаки в екосистемах. Винижують безліч комах, що літають, у тому числі переносників інфекцій. Найчастіше полюють на представників різних сімейств мух. Ктир - індикатор "здоров'я" екосистеми. На забруднених територіях вони гинуть від токсикантів, що накопичилися в них через поїдання комах-шкідників. У нашому регіоні ктирів більше на ділянках із піщаним ґрунтом: у розріджених соснових лісах, на аренних терасах річок, у псамофітному степу", - розповідає Віктор Васильович Бригадиренко, провідний ентомолог кафедри зоології ДНУ.

photo_3_2023-06-30_18-11-05

Спеціаліст зазначає, що ктир не отруйний, але може боляче вкусити, тому треба бути обережними і не хапати їх руками, особливо це стосується великих особин. 

До Дніпра незвична комаха могла потрапити з півдня у зв'язку з глобальними кліматичними змінами, проте те, як така муха потрапила чи не на найвищий поверх багатоквартирного дому залишається загадкою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Дніпрі пройшли перевірки на ринку "Озерка".