На березі Дніпра знайшли рідкісну отруйну рослину (Фото)

На березі Дніпра знайшли рідкісну рослину - купину запашну. Дивне вже те, що зазвичай вона росте в хвойних і мішаних лісах. Світлиною на сторінці Рослинний світ України поділилася Алла Лисова, передає Дніпровська панорама.

Дуже цікаво, що купина росте на березі Дніпра, під скелею, але все одно сонця тут забагато, - написала вона.

купина

купина

купина

Купина запашна, купина лікарська, купинаа звичайна, купина пахуча. Місцеві назви — купина, соломонова печатка тощо. Рослина отруйна, може також використовуватися як лікарська. Купина лікарська росте в хвойних і мішаних лісах. Тіньовитривала рослина. Цвіте в травні.

У народній медицині використовують кореневища при ревматизмі, грижі, подагрі, для лікування діабету, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гострого бронхіту, запалення легень, як глистогінний і болезаспокійливий засіб та при неврологічних болях.


Користуватися купиною треба обережно, бо всі частини рослини містять алкалоїди і у свіжому вигляді викликають блювоту. Крім алкалоїдів, у кореневищах містяться цукри, крохмаль, вітаміни.

Молоді пагони купини містять вітамін С (90 — 220 мг%) і вживаються в їжу як спаржа у відвареному вигляді. Є вказівки на вживання в їжу кореневищ, попередньо відварених у солоній воді.

Обидва види купини дуже декоративні, легко розмножуються кореневищами і рекомендуються для розведення на клумбах, у затінених місцях. Дуже ефектна купина в букетах.

Часом кореневища купини застосовують як косметичний засіб для зведення ластовиння та для відбілювання шкіри.

У коментарях люди розповідають, що дехто висадив таку рослину в себе на клумбі. При цьому радять дбати про безпеку дітей, яких можуть зацікавити яскраві ягідки-плоди купини, які також отруйні.

купина

Нагадаємо, раніше ми писали: Цікава безкоштовна екскурсія для дітей та їхніх батьків. Дніпрян та гостей міста запрошують на подорож