Не лінуйтеся! Що зробити з тюльпанами після цвітіння, щоб вони тішили вас роками

Що робити з тюльпанами після цвітіння? Тюльпани - це чудові весняні квіти, які дарують нам яскраві фарби та чудовий аромат. Але краса їхня не вічна, і з часом цвітіння закінчується. Що ж робити з тюльпанами після того, як вони відцвіли? Про це повідомляє Дніпровська порадниця

Навіть якщо залишилися зелене листя і стебла, зрізати їх у жодному разі не можна. Якщо листя обрізати, наступного року тюльпани не зацвітуть. Єдине, що треба зробити – це коли пелюстки повністю обсиплються, видалити квітконоси, щоб рослина не витрачала свої сили на дозрівання насіння, а зміцнювала цибулину. Але обрізаємо лише головку квітконоса, стебло залишаємо.

Чому не можна відрізати зелене листя

 1. Не обрізайте листя!

Це найпоширеніша помилка, яку роблять садівники-початківці. Багато хто думає, що зів'яле листя та стебла псують естетику, тому їх потрібно видалити.

Насправді, листя та стебла дуже важливі для цибулини тюльпана.

Після цвітіння вони продовжують фотосинтезувати, накопичуючи поживні речовини, які необхідні для формування нової цибулини та дочірніх цибулин.

Обрізка листя позбавить цибулину цих цінних ресурсів, що може призвести до її ослаблення та поганого цвітіння наступного року.

Зелене листя і стебла повинні залишатися доти, доки вони повністю не пожовкнуть. Пожовтіння означатиме, що цибулина в землі зміцнилася та сформувалася.

Відцвілі тюльпани потрібно продовжувати помірно поливати протягом 2-х тижнів після закінчення цвітіння, можна підгодовувати калієм і фосфором.

Викопувати тюльпани можна лише тоді, коли листя і стебла повністю пожовтіють та будуть легко відходити. Якщо ж листя міцно тримається за цибулину, отже, вона ще не до кінця дозріла в землі.

2. Зріжте квітконоси

Після того, як пелюстки тюльпанів повністю опали, можна зрізати квітконоси.

Робити це потрібно гострим секатором або ножем, залишаючи 2-3 см стебла над землею.

Це допоможе запобігти утворенню насіння, на яке рослина витрачає багато сил, а також стимулює ріст нових квітконосів наступного року.

3. Продовжуйте поливати

Навіть після цвітіння тюльпани потребують поливу.

Важливо, щоб ґрунт навколо цибулин залишався вологим протягом 4-6 тижнів, доки листя повністю не пожовкне і не зів'яне.

Це допоможе цибулині дозріти та накопичити достатньо сил для зимівлі.

4. Підгодуйте добривом

Після цвітіння рекомендується підгодувати тюльпани калійно-фосфорним добривом.

Це допоможе цибулині зміцнитися та краще підготуватися до зими.

5. Викопайте та зберігайте цибулини (за бажанням)

Після того, як листя повністю пожовкне і зів'яне (зазвичай через 6-8 тижнів після цвітіння), можна викопати цибулини тюльпанів.

Обережно очистіть їх від землі, просушіть у провітрюваному місці та зберігайте в паперовому пакеті в прохолодному, сухому місці до осені.

Восени цибулини можна знову посадити у ґрунт.

Коли тюльпани потрібно викопувати

Тюльпаны

Раз на кілька років тюльпани потрібно викопувати та пересаджувати, найкраще це робити наприкінці липня.

Викопувати цибулини потрібно обережно, маленькі цибулинки можуть розташовуватися на відстані від центрального стебла. Якщо цибулина підгнила, її викидають, ще краще її спалити, через те, що це розсадник бактерій і грибкових інфекцій. Здорові цибулини обробляють розчином марганцівки та ретельно просушують на відкритому повітрі, розклавши в один шар.

6. Залиште цибулини в ґрунті

Якщо ви не хочете викопувати цибулини, можете залишити їх у ґрунті.

Навесні вони знову проростуть і порадують вас своїм цвітінням.

Однак, майте на увазі, що з часом тюльпани, які не викопуються щорічно, можуть дрібніти та втрачати декоративність.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете зберегти свої тюльпани здоровими та красивими протягом багатьох років.

Як зберігати цибулини тюльпанів

Підсушені цибулини відправляють на зберігання до темного сухого приміщення з температурою 23-25°. Потім температуру поступово знижують. Оптимальний температурний режим у серпні – 17-20°, у вересні – 15-17°. Наприкінці вересня – початку жовтня цибулини та "діток" можна знову висадити у відкритий ґрунт.