Перлина архітектури Дніпра: як виглядає зараз Будинок органної та камерної музики ( фото, відео)

Як і у всіх історичних будівель Дніпра, доля у Будинку органної та камерної музики дуже складна. Те, що він розташований у Свято-Миколаївському, колишньому Брянському соборі, багато років породжувало суперечки про приналежність будівлі. Але, незважаючи ні на що, чудовий Дім-Собор існує, на нього можна щодня дивитися і милуватися архітектурою. Повідомляє Дніпровська панорама.

Будинок органний 2
  Безперечно, собор є окрасою міста. А те, що в ньому працює Будинок органної та камерної музики – найцінніша перевага нашого культурного життя.

Органный 3


Будівлю Свято- Миколаїської церкви зведено у 1915 році зодчими Георгієм Туровцем та Євстафієм Костянтиновичем.

органный 6
Цей стиль визначений як неокласицизм з використанням елементів бароко. Миколаївська (Брянська) церква належить до найкращих архітектурних споруд Катеринослава початку ХХ століття.
Зрозуміло, що потім будівля зазнала багатьох змін, якими керувала сама історія.

органний 8


У 70-х роках ставлення до пам'яток культури та їх збереження в країні почало поступово змінюватися на краще. З подання відділу культури облвиконкому  Миколаївську церкву було внесено до реєстру пам'яток архітектури.

органний 9

А 1982 року облвиконком ухвалив рішення про перетворення церковної будівлі на Будинок органної та камерної музики. Будівля після реставрації набула первозданного вигляду. Інтер'єри усередині прикрасили оригінальні вітражі.


І звичайно-орган! Рік тривала установка 12-тонного двомануального концертного органу виробництва всесвітньо відомої німецької фірми органобудування "Зауер" та облаштування приміщень будівлі. Завершені роботи були великим концертом 27 квітня 1987 року.

органний 4

Програми концертів музики Баха, Бортнянського, Генделя, Моцарта та інших класиків відбуваються тут постійно.

Разом з тим, дивлячись на сам собор, розумієш, що архітектура – це і є застигла музика.

Автор фотографій та відео - Володимир Федорищев

Раніше ми писали про: Мальдіви ближче, ніж ви уявляли: на білому березі неподалік від Дніпра вже засмагають (фото)