Правила вступу до аспірантури 2024. Чи можна навчатись на бюджеті та чи є відстрочення від мобілізації

 Правила вступу до аспірантури у 2024 році: роз’яснення МОН. Про це розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення ДМР.

 Останнім часом значно зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які бажають набути другу і третю вищу освіту, навчатися в аспірантурі чи докторантурі. У зв'язку з цим, цьогоріч МОН змінило правила вступу на третій рівень вищої освіти.
  Як повідомляє МОН, освіта — це не засіб ухилення від конституційного обов'язку. Навчання в аспірантурі є відповідальним процесом, що має на меті поглиблювати дослідницькі здобутки та розвивати науковий пласт української освіти загалом. Цими змінами МОН забезпечує право на освіту, зокрема, в збереженні легітимності аспірантів.
  Міністерством освіти та науки опубліковано роз’яснення щодо оновлених правил вступу до аспірантури у 2024 році. Зміни оновлено відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році. Також зміни діють на основі спеціального наказу МОН, який ухвалено, виходячи зі спеціальних повноважень, наданих законом «Про освіту» на період воєнного стану.
  Пропонуємо розглянути їх детальніше  
Відповідно до спеціального наказу МОН передбачаються такі нововведення 
  У 2024 році:
  скасовано вступ на денну форму навчання за контрактом;
  відкориговано правила щодо поновлення навчання в аспірантурі (поновлення навчання на денній формі дозволяється лише особам, які не є військовозобов'язаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання (вагітність, військова служба, медики тощо);
 переведення з інших форм навчання на денну форму навчання буде недоступним.
  Вступ в аспірантуру в цьому році здійснюватиметься виключно за державним замовленням, але бюджетних місць буде вдвічі більше, з метою дати можливість всім, хто насправді бажає здобути ступінь доктора філософії, могли б це зробити з повною підтримкою від держави. Збільшується кількість бюджетних місць із 3200 до 7000. Таким чином кількість реальних аспірантів, які насправді бажають здійснювати наукову роботу і розвиватися в аспірантурі буде забезпечено. Саме ЗВО і наукові установи, після первинного складання ЄВІ усіма охочими, своїми вступними випробуваннями обиратимуть тих вступників, які найталановитіші.
  За контрактом залишається заочна, а також вечірня форми навчання. Вечірня форма навчання можлива як за державним замовленням, так і за контрактом.
 Зауважуємо, що вечірня та заочна форми навчання не передбачають відстрочення від мобілізації.
 Зміни до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році  
  Зберігається ЄВІ (єдиний вступний іспит) для всіх вступників в аспірантуру, але змінюється вага його компонентів під час розрахунку конкурсного бала. Тому всі хто, зареєструвався на ЄВІ у 2024 році, складають його.
  Допуском до вступних іспитів у всіх ЗВО і наукових установах встановлюється оцінка ЄВІ в частині ТЗНК на рівні 160 балів.
  Щодо ЄВІ в частині іноземної мови, то оцінка вступника може не враховуватися в конкурсному балі під час вступу в аспірантуру. Натомість оцінка, отримана в результаті складання ЄВІ в частині іноземної мови, залишається обов'язковою для вступу на магістерські програми.
Вступ на аспірантуру у 2024 році можливий лише на денну форму навчання за державним замовленням.

Нагадаємо, раніше ми писали

Аліменти 2024. Які суми сплачуються на дітей, яка сума максимальна