У Дніпрі є зачарований будинок із жабами. Міські легенди (Фото)

У Дніпрі на вулиці Писаржевського, 5 (колишня Басейна), стоїть незвичайний будинок. Через ляпні зелені жаби, що увінчують огорожу, в побуті цю будову прозвали «Будинок з жабами» або з жабами, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на пост Олени Присягіної на сторінці групи Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ.

будинок з жабами

Про господаря особняка в Катеринославі знали мало. Він приїхав до нашого міста з далекої Швейцарії та неймовірно швидко розбагатів. Еміль Якович був власником провідної фірми з виробництва інженерно-комунікаційного обладнання, головою акціонерної компанії з постачання обладнання для гірничозаводської промисловості півдня Росії, директором костепереробного заводу та представником товариства фабрики вентиляційних моторів. Словом, діяч був дуже невгамовний. (Мабуть, це сімейне, двоє його братів - Карл і Альберт заснували кондитерську промисловість Києва), - йдеться в повідомленні.

будинок з жабами

Вюрглер уславився одним із найбагатших людей міста і в 1912 році побудував розкішний особняк.

Будинок був дуже великим і вкрай химерним на той час. Гостроверхі дахи, вежі та незвичайні сходи робили його схожим на декорацію до казок братів Грімм.

будинок з жабами

Вюрглер не мав близьких друзів, а рідкісні гості, які побували в його особняку, розповідали, що в іноземця на полицях стоять чорні чаклунські книги з незрозумілими знаками. Успіхи швейцарця приписували магії, але не його блискучому розуму та діяльності.

будинок з жабами

Усе це породило низку легенд. Автор посту розкрила одну з них.

Якось у будинок багатія - чаклуна залізли злодії. Хазяїн, як не дивно, практично не тримав прислуги і іноді в особняку взагалі не було жодної душі. Зловмисники вирішили, що гріх не скористатися подібним і переліз через огорожу з жабами. Несподівано почулося неймовірно гучне квакання, хоча ні річки, ні болота поблизу не було. З вікон сусідніх будинків почали виглядати сусіди. Злодії злякалися і кинулися навтьоки. Проте, сильно поранилися про нещасний паркан. Коли господар повернувся додому, шпилі паркану були в крові.

будинок з жабами

Ще говорили про те, що коли в 1917 році кілька червоногвардійців намагалися пролізти в особняк, сподіваючись чимось поживитися, то зникли безвісти.

будинок з жабами

За іншою легендою, жаби на огорожі особняка встановлені Вюрглером на згадку про загиблу доньку. Щоправда, документи згадують лише про сина багатого іноземця — Олександра, і нічого не говорять про дочку. Тож якщо вона й потонула у трясовині, то ще в дитинстві.


будинок з жабами

Також стверджували, що жаба, як втілення потягу до багатства Сході, стала своєрідним символом користолюбства Вюрглера і служила йому щодо чаклунських ритуалів.

Таємницю їхньої появи Вюрглер забрав із собою в могилу. Тож тепер залишається лише ламати голову над тим, який вони могли мати сенс – чи були своєрідним оберегом роду. Може в цьому і є частка правди, тільки від більшовиків охоронити Вюрглера його земноводні не змогли. Надто нерівні були сили. Тож у 1920 році родина швейцарця змушена була емігрувати на батьківщину, - повідомила Присягіна.

будинок з жабами

До речі, має будинок Вюрглера і секрет-сюрприз, про який знають навіть небагато мешканців району. Усередині, на подвір'ї, є ще одна жаба. Це дуже жирна особина, що сидить у круглій чаші фонтану. Вона сидить не на водоростях, як її «сестри» на огорожі, а на купі каміння. Мабуть, так і було задумано.

будинок з жабами

У 1920-х роках у будівлі розміщувався дитячий будинок, а в 1927 році він був переданий Інституту фізичної хімії, заснованому Львом Писаржевським. На жаль, у 1930-х роках казковий особняк був перебудований, і став звичайним триповерховим будинком. Внаслідок реконструкції він повністю втратив свою оригінальність. Від колишньої пишності сьогодні залишилися лише форма вікон, парадні сходи та деякі елементи декору на фасаді.

будинок з жабами

З 1932 по 1938 роки у правому крилі будинку розміщувалася квартира академіка Писаржевського. З 1943 по 1945 рік у будинку розташовувався військовий шпиталь, а з 1945 по 1952 роки - лабораторія хіміко-технологічного інституту. З 1952 по 1978 роки у будівлі розміщувався інститут чорної металургії, з 1978 року – Придніпровський науковий центр, а з кінця 1990-х років – інститут транспортних систем та технологій «Трансмаг».

будинок з жабами

У 1994 році стараннями професора Придніпровської будівельної академії С. Б. Ревського будинок включили до Зводу пам'яток історії та культури України як унікальну будову початку ХХ ст.

будинок з жабами

За матеріалами сайтів gorod.dp, vgorode та Любові Романчук.

Нагадаємо, раніше ми писали: Окупанти на Азовському морі розганяють людей на пляжі (відео)