Вирує, як справжній. Як 10 років тому у Дніпрі відкривали водоспад «Поріг ревучий» (фото)

Рукотворний водоспад "Поріг ревучий" з'явився на Монастирському острові у Дніпрі майже 10 років тому, у вересні 2013 року. Його відкрили у вересні на честь дня народження міста. Дніпряни вже звикли до нього, як до справжнього, між тим це штучний водоспад, тим й цінний, тому що такого ніде немає. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-джерела і фотофакти містян.

водоспад гранитводопад вирує

Водоспад створили  на схилах Монастирського острова, де є природній виступ гірських порід. Щоб вода, вирувала крізь перешкоди. 

Коди все було готово, "Поріг ревучий" було відкрито під гарматні постріли. Це було дуже вразливо.

постріл гарматпостріл гармат 2

Неподалік на острові встановлений найбільший в Україніі пам' ятник Тарасу Шевченко. А саме він колись написав у "Заповіті" : «...Щоб чути, як вирує і реве ревучий». Можна сказати, що у Днііпрі виконали бажання Кобзаря і влаштували водоспад  для того, щоб вирував та ревів.Кобзарводопад

Куличенкоурочистости

Урочистості відкриття водоспаду влаштували грандіозні. Тисячі городян зібралися на набережній помилуватися небаченим видовищем.


При облаштуванні водоспаду з моноліту не знятий жоден камінь, ми до цього поставилися дуже відповідально, прибрали лише глину та ґрунт. Ми навіть завезли камінь, причому підбирали його таким чином, щоб він був того ж віку, що й граніт на острові. Це каміння зібране в степах Солонянського району, підібрано, привезено сюди і змонтовано на водоспад - розповів тоді міський голова Іван Куліченко.

Водоспад споруджений над гранітним виступом острова, тому верхню частину конструкції зробили насипною. Для цього спеціально  завезли ще 70 тонн граніту.

гранітбайдарка

MyCollages - 2023-05-05T180330.824

Декоративний водоспад «Поріг ревучий» створили, щоб нагадати про могутність та незламність краю та характеру українців. І присвятили його найбільшому порогу Дніпра - Ненаситцю, або Ревучому. Він зник після побудови та запуску Запорізької ГЕС. Поріг мав 12 скель або рядів, які перетинали течію. Водоспад перейняв назву й наче відродив історію.водоспад екзотичний
Висота водоспаду 17 метрів, ширина 20 метрів, Воду для нього беруть із Дніпра, одномоментно насоси викачують із річки близько 4 кубів води, за годину через водоспад проходить 1060 кубічних метрів. Водоспад може працювати у кількох режимах, зокрема й економному. Взимку водоспад не працюватиме, вже 15 листопада його законсервують до травня наступного року.

підсвітка

Раніше ми писали про: Півтори тисячі гостей і подарунки від міста: один з найбільших у Дніпрі палаців культури «Шинник» відзначив 50-річчя