Як виглядала площа Героїв Майдану у Дніпрі в минулому сторіччі (фото)

Часом дивишся на якесь місце і навіть гадки не маєш, як воно виглядало раніше, або могло виглядати, але плани різко змінилися. Ось що відомо про центральну площу Дніпра - площу Героїів Майдану, пише Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олени Присягіної.

Кінець 1950-х - початок 60-х. Площа імені Леніна у процесі забудови. Зараз площа Героїв Майдану. Архув Олексій Александров, - йдеться у дописі до фото.

У коментарях люди згадують, як колись тут прогулювались, а також відзначають, що наше місто змінилося на краще, стало сучасним і красивим:

площа Героїв майдану

До речі, підозру про те, що будівлю колишнього міністерства металургії побудували на площі не спроста, а ще й для того, аби "сховати" Троїцький собор, підтверджує коментар Ігоря Гаврилова:

Взагалі-то, архітектурний комплекс будівель на площі був забудований не так, як задумувалося за генеральним планом відновлення проспекту від вокзалу до пл. Слави. Проспект був розбитий на 4 ділянки та навколо площі сформували "цілісний ансамбль будівель" у стилі "сталінський ампір".

Але тут сталася "своя" архітектурна історія. Спочатку почали зводити два корпуси проектних інститутів. А ось із центральною будівлею вийшов казус. Планували побудувати протяжний корпус у стилі "сталінський ампір" із багатим декором, масивними колонами, фронтоном із радянським гербом, і навіть із вежами.

Але після знаменитого указу "про архітектурні надмірності" замість сталінських будівель з колонами, шишками та статуями робітників із колгоспницями на фасадах, стали зводити звичайні "хрущовки".

І головній будівлі Дніпропетровська не пощастило. Збудували великий корпус "без усяких надмірностей", що самотньо височіє над площею...

Слава Демченко поділився ще одним видом площі того часу:

ЦУМ 1950 х Початок 1950-х. Початковий вид площі ім. Леніна. Фото з колекції Грицаєнка С. Г.

площа героїв

А Giorgi Manjgaladze поділився фото площі під час Другої світової:

під час війни

Зараз на площі Героїв Майдану височать ялинки, взимку на ній вже неодноразово зводили каток, та найголовніше - вона вільна від статуї вождя:

площа зараз

А ще ставлять 28-метрову штучну красуню-ялинку:

ялинка на Героїв Майдану

Нагадаємо, раніше ми писали: Пішов з дому і не повернувся. У Дніпрі та області розшукують 40-річного Сергія Протасова