Як врятувати розсаду помідорів, якщо вона підмерзла

Чи можжна врятувати розсаду помідорів, якщо вони постраждали від заморозків, які є поради та рекомендації. Холодні весняні ночі та раптові заморозки можуть стати справжньою катастрофою для розсади помідорів. Якщо ви зіткнулися з такою неприємністю, не варто впадати у відчай. Завдяки вчасним та правильним діям ви можете врятувати свої рослини. Як діяти в такому разі, розповість Дніпровська порадниця.

Спосіб другий - полити водою

Якщо заморозки були мінус 6-7 ° C, стебла помідорів покриваються кіркою льоду, і реанімація позбавлена ​​сенсу. Температура повітря не опускалася нижче мінус 2-3 ° C? Значить, можна робити процедуру обливання. Рослині повертають втрачену вологу, стимулюють сокодвижение наступним чином:

потрібно приготувати кілька відер холодної води;
поливати необхідно тільки до сходу сонця;
обробити старанно кожну рослину, на ворсинках повинні залишитися краплі води.
Порада

Воду бажано брати із природної водойми (річка, озеро, ставок) або колодязя. Вода з-під крана насичена зайвими домішками, які завдадуть тільки шкоду ослабленому рослині.
На дотик саджанці томатів оксамитові, стебло покритий безліччю щетинок. І кожна з них утримує на своїй поверхні крапельку вологи. Неозброєним поглядом помітити її важко. Після обливання стебло і листя чіпати не варто.

Спосіб третій - обрізка

Метод цей кардинальний, але при цьому і найрезультативніший. Перш ніж викидати розсаду, досвідчені городники завжди дають їй шанс. Загинуло чи все рослина остаточно або тільки його наземна частина, чи можна його врятувати? Візуально визначити це важко. Щоб відповісти на це питання, проводять такі заходи:

гострим інструментом потрібно зрізати загиблі частини саджанців помідорів до рівня грунту;
провести підгодівлю якісним добривом (сечовина, коров'ячий гній);
якщо підмерзла розсада на відкритому грунті, необхідно спорудити над нею тепличку.
Тепер залишилося почекати кілька днів. Підуть у ріст пасинки, які при правильному догляді дадуть хороший урожай. Буде він на пару тижнів пізніше, але за результативністю не меншим за те, що зняли б з основною розсади томатів.

Порада

Помідори добре розмножуються вегетативно. У тих з них, хто пережив випробування морозом, можна обрізати загиблі коріння. У ємності з водою скоро з'являться нові корінці, а потім утворюються потужні корені. Рослина готове для ще однієї посадки в грунт.
Реанімувати саджанці томатів цим способом можливо за однієї умови - достатня довжина стебла під землею, тобто якщо був застосований метод «глибокої посадки», коли навмисно заглиблюють частина рослини.

Спосіб четвертий - заховати від сонця

Цей метод може врятувати не сильно пошкоджену розсаду, а лише трохи зів'ялу. Вона не повинна бути почорнілою або обледенілій. Обов'язково до сходу сонця над грядками потрібно створити захист від сонця. Час не буде працювати проти городника, якщо подбати про матеріали заздалегідь.

Порада

Для створення тіні можна використовувати великі шматки картону. Добре підійде і тимчасова тепличка. При такому способі реанімації додаткова обробка біостимулятором дасть розсаді помідора більше шансів на виживання.
Тоді розсада не потрапить відразу під його згубні промені. Вона буде відтавати поступово. Частина, що залишилася на ворсинках волога в цьому випадку не висихає, а залишається на стеблі і листках. Уже до вечора вони візьмуть свій первісний вигляд.

Коли один із способів не допомагає, почорнілі саджанці помідорів так і не подали ознак життя, впадати у відчай не варто. Агрономи і городники зі стажем не опускають руки при першій же невдачі, не беруть в руки сапки та лопати, а пробують всі варіанти. Можливо, вони знають, що при найменшій можливості розсада томатів оживе. Просто потрібно дати їй цю можливість.

Прикро, що капризи погоди звели нанівець всі праці? Купівля розсади пробила солідну навантаження на сімейний бюджет? На образи немає часу. Прийшов час засукати рукава і починати діяти.