Як і коли у Дніпрі архітектурна пам’ятка перетворилася на ресторан (фото)

Ця будівля у Дніпрі  неодноразово змінювала свій вигляд, а скільки закладів у ньому розміщувалося і не згадати. Як не дивно, але городянам вона запам'яталася, як ресторан "Ювілейний". Але початковий вигляд будинку був зовсім іншим.Про нього згадують дніпровськки краєзнавці, порівнюючи світлини, що залишилися у колекціях, Про це повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на групу  у ФБ "Історія у світлинах. Катеринослав- Дніпропетровськ".


Клуб офіцерських зібрань - склад-магазин Вюрглера - електротехнічне підприємство - ресторан "Ювілейний". Це основні призначення будинку за понад 150 років. Будівля  з'явилася на розі Катеринославського проспекту (Яворницького) і вулиці Садової ( Фабра) у середині дев'ятнадцятого сторіччя.

будинок на Серова

Одноповерхова будівля з мезоніном і витонченими стрілчастими вікнами була однією з перших будівель на Катерининському проспекті. Будинок належав домовласнику Щекутину, і в 1870-х роках його орендував Військовий клуб офіцерів, - написала дослідниця Олена Присягина.

Це ж перехрестя на світлині 1910 рокі. Ліворуч можна бачити готель "Пальміра", а праворуч магазин-склад Вюрглера. Саме він був розташований у колишньому Клубі офіцерів.

дом склад

Після революції 1917 року будинок на розі Катерининського проспекту та Садової вулиці, як і раніше, займало електротехнічне підприємство. Тільки це вже було союзне об'єднання.
Після Другої світової війни тут працювало спеціалізоване управління тресту «Південенергомонтаж».

          дом- трест

У 1960-х будівлю кардинально перебудували під ресторан "Ювілейний". Стрілчасті вікна були перетворені на звичайні прямокутні отвори, а на даху встановлені конструкції для літніх терас.

ресторан

З того часу в цьому будинку один розважальний заклад змінювався іншим, і кожен наступний господар змінював не тільки вивіску на фасаді, а й весь зовнішній вигляд будівлі, не залишаючи і тіні від його колишньої архітектурної краси та гармонії.

дом развлечений

Наприкінці дослідження  автори представляють на світлинах результат трансформацій будівлі.

                   три фото

Ось він на фото - особняк Щекутова, ресторан "Ювілейний" та сучасний вигляд будинку. 

 Ранее ми повідомляли про: Розкопки на курганах та святилищах Дніпропетровської області: хто і як може проводити дослідження (Відео)