Ялина у дворі: забобони та практичні причини (думка експерта)

Існує кілька забобонів, пов'язаних із посадкою ялинки у дворі. Одне з найпоширеніших забобонів полягає в тому, що ялина приносить нещастя. Вважається, що ялина є деревом смерті і, якщо її посадити у дворі, вона принесе смерть комусь із членів сім'ї, пише Дніпровська панорма.

Інший забобон полягає в тому, що ялина є деревом темних сил. Вважається, що ялина є домом для злих духів і, якщо її посадити у дворі, вона приверне до будинку нечисту силу.

Ще одне забобон полягає в тому, що ялина є деревом, яке притягує хвороби. Вважається, що ялина є носієм хвороб і, якщо її посадити у дворі, вона принесе хвороби членам сім'ї.

Ці забобони не мають наукового обґрунтування, але вони все ще існують у багатьох культурах світу. Розвіює ці забобони ланшафтний дизайнер Тетяна Демченко:

Я ландшафт дизайнер, тож часто за всякі забобони чую. За ялину особливо, і ось що скажу.
1. "Не можна садити, бо до смерті". Раніше язичники на ялинах в лісі приносили жертви, тому мати во дворі ялину було ризиковано - авжеж, общині леше обрати жертву, яка живе поближче до дерева. Але зараз ніхто вас на ній не повісить.
2. "Це кладбищенське дерево". Всі хвойні часто садять на цвинтарях. Оскільки вони вічнозелені, витривалі та невибагливі. І головне тут слово "вічно", адже всі мріють про вічне життя.
3. "Не можна щоб росла више криши, бо хтось помре". Више криши вона виростає за 15-20 чи навіть більше років. Тому логічно, що за цей час хтось помре.
4. "Не можна садити біля дому, бо буде біда". Так, не можна - бо в неї поверхнева коренева система, і на відміну від сосни - при урагані її може повалити на хату. Тож відступіть метрів 10-20 від дому.
5. "Не можна, бо будуть злидні". Під ялиною нічого не росте довгий час, а вона займає до 10-15 м.кв, отже цю площу не зможете засадити городиною. То й не садіть її на огороді!
За 2 ялини не чула, но підозрюю що вдвічі більше місця з-під огороду "вилетить".
Особисто в мене весь двір у хвойних вже 17 років. Але я обирала не ялини, а сосни, і метрів за 10 від дому. Вже набагато вище криши, дають чудовий аромат та оздоровлюють повітря.
Ніхто не помер, жертв не приносили, злиднів не було  
Тож садіть на здоров'я! - написала Демченко.

ялинка біля двору

Ось деякі приклади цих забобонів у різних культурах:

В Україні вважається, що ялина є деревом смерті і, якщо її посадити у дворі, вона принесе смерть комусь із членів сім'ї.

У Німеччині вважається, що ялина є деревом темних сил і, якщо її посадити у дворі, вона приверне до будинку нечисту силу.

У Японії вважається, що ялина є деревом, яке притягує хвороби, і, якщо її посадити у дворі, вона принесе хвороби членам сім'ї.

Звичайно, не всі люди вірять у ці забобони. Однак, навіть якщо ви не вірите в них, важливо враховувати практичні причини, за якими не рекомендується садити ялину у дворі.

Нагадаємо, раніше ми писали: Прості передсвяткові лайфхаки: як швидко та ефективно прибрати вдома