Жорновий камінь з млину Балабанів: що він може розповісти про історію Дніпропетровщини (відео)

Ручні жорна - одним з найдавніших і найпростіших видів млинарських пристроїв на території України. В Павлограді знайшли жорновий камінь з млину родини Балабанів, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Pavlograd_now.

Як пояснює музейний співробітник, найдавніша писемна згадка про жорновий помел є в літопису "Повість временних літ". А термін "жорна" в перекладі зі старослов'янської мови означає тяжкий або важкий.

ручні жорна

І справді цей механізм має досить солідну вагу і сягав кількох десятків кілограмів в залежності від матеріалу, а ще більшими і ще важчими були жорна, які використовувалися для парових, кінних, водяних, вітряних млинів. Зокрема, на території Павлоградського історико-краєзнавчого музею знаходиться жорновий камінь, який було знайдено в районі міськгілки. Це пов'язано насамперед саме з тим, що у свій час по вулиці Центральній знаходився найбільший млин міста Павлограду- млин родини Балабанів, - пояснює історик.

ручні жорна

Жорна складалася з двох плоских кругляків однакового розміру, покладених один на один, причому нижній камінь нерухомо закріпляли в дерев'яному ящику, або закопували в землю. А верхній обертали за допомогою ручки за годинниковою стрілкою. По боках останнього сипалося борошно, робота на жорнах була досить важкою і складною, але, як і весь процес випікання хліба, розмелювання зерна було суто жіночою справою. Дуже часто до цієї роботи залучали дітей.

Значну роль зіграли ручні жорна і в часи Голодоморів а Україні.

Докладніше про це - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Мешканці Дніпра дякують за оперативне вирішення проблем. Як Громрада працює за заявками дніпрян