5 причин обрати всесезонну моторну оливу

Моторна олива забезпечує нормальні умови для роботи двигуна, змащуючи його деталі. Внаслідок цього знижується коефіцієнт тертя, а силовий агрегат працює стабільно. Тому показники двигуна залежать від властивостей моторної оливи та її якості. Одна з властивостей цієї технічної рідини - в'язкість. Залежно від її коефіцієнта мастильний матеріал працює за певної різниці температур. Найпоширенішою в'язкістю вважається 5w30. Такий параметр моторної оливи добре підходить для більшості двигунів легкових автомобілів. Як і будь-який інший мастильний матеріал з іншим ступенем в'язкості, моторна олива 5w30 виготовляється для зимового періоду, а також всесезонна.

Як відомо, технічні рідини густіють при зниженні їхньої температури. При її збільшенні процес йде у зворотному напрямку - текучість моторної оливи збільшується. Тому у літніх олив високий коефіцієнт в'язкості, щоб за літньої спеки їх текучість відповідала технічним вимогам. У зимових олив цей коефіцієнт навпаки низький, тому що при негативній температурі мастильний матеріал і так густіє. А оскільки олива 5w30 всесезонна, воно має усереднений коефіцієнт в'язкості. Це дозволяє використовувати її як у літній період, так і взимку. На це вказує буква "w" у маркуванні. Розглянемо особливості даного мастильного матеріалу, а також п'ять причин, чому необхідно вибрати саме його.

Особливості всесезонної оливи 5w30

Головна особливість даного мастильного матеріалу полягає в широкому діапазоні робочих температур. Влітку - зберігає свої технічні характеристики за нормальної температури до +30 градусів. У зимовий час, якщо в картер залита всесезонна гарна моторна олива 5w30, двигун заведеться і за температури -30 градусів. Це зумовлено тим, що навіть за такої температури олива не загусне до такого стану, щоб стартер не зміг провернути колінчастий вал. З інших особливостей всесезонної 5w30 варто зазначити таке:

  • зниження утворення відкладень на деталях двигуна;
  • наявність високих антифрикційних властивостей;
  • забезпечення комплексного захисту двигуна;
  • перешкода виникненню корозії;
  • відведення тепла із картерної зони.

Цих властивостей більш ніж достатньо, щоб купити оливу 5w30 та забезпечити надійний захист та роботу двигуна у будь-яку пору року. Але такі ж переваги мають і зимові мастильні матеріали, здатні працювати при низьких температурах. Щоб зрозуміти, що всесезонна олива краще звичайної зимової, розглянемо п'ять причин віддати перевагу першому варіанту.

Цілорічне застосування

На відміну від сезонної оливи, всесезонну не потрібно міняти двічі на рік. Досить робити це один раз, згідно з технічним регламентом виробника авто. Вартість моторної оливи 5w30 всесезонної вища, ніж звичайної зимової, але в результаті вона вийде дешевше, ніж купівля зимової та літньої на два сезони.

Захист при сильних перепадах температур

Завдяки широкому діапазону робочих температур всесезонна моторна олива однаково добре захищає двигун як при мінусовій, так і при плюсовій температурі.

Оптимальна в'язкість

Олива моторна 5w30 всесезонного виду має у складі багато модифікаторів, які запобігають зміні в'язкості при різниці температур. Тому в зимовий час виключено “мастильний голод”, тому що навіть у холодному двигуні олива швидко покриває поверхню деталей, проникаючи навіть у важкодоступні місця.

Економія палива

Завдяки в'язкісно-температурним властивостям всесезонних олив досягається незначна економія палива. Як правило, при запуску двигуна витрачається більше палива, і в основному через підвищений коефіцієнт тертя, оскільки олива стікає з деталей в картер, коли мотор не працює. Всесезонні оливи створюють на деталях якіснішу олійну плівку, що виключає підвищення коефіцієнта тертя під час пуску двигуна - паливо економиться.

Поширеність

Всесезонні оливи мають високий попит завдяки своїм характеристикам, а тому набули широкого поширення. Це дозволяє підібрати оптимальну оливу за характеристиками та популярністю бренду. Сьогодні популярністю користуються всесезонні моторні оливи таких виробників, як Motul, Mobil, Ate та ін.

Нагадаємо, раніше ми писали: Він місцева знаменитість і талісман. У Дніпрі на автовокзалі живе Цар (фото)