Чи святкують і як саме Міжнародний день поезії відомі українські поети

21 березня світ відзначає Міжнародний день поезії. "Дніпропетровська панорама" привітала з професійним святом кількох знаних українських поетів, дехто з яких поділився планами на день та зізнався, як саме проводить час і чи святкує дату взагалі. 

Письменник і поет Сергій Жадан, з яким "Дніпропетровська панорама" спілкувалася в Дніпрі на початку минулого грудня, у соцмережі колег із сьогодняшнім святом привітав, розмістивши посилання на інтерактивний тест від каналу 24, який пропонує з'ясувати, чи достатні знання сучукрліту у пересічних українських читачів. 

Автор зізнався нам, що через брак часу дату не відзначає, а прослідкувавши за творчо-професійними переміщеннями видатного українського літератора там же, на його офіційному пабліку у Facebook, ми зрозуміли: цей час автор зазвичай проводить у літературному колі колег на книжкових форумах та ярмарках. Або в середовищі прихильників його літературного таланту, презентуючі нові романи та вірші. 


Інший відомий поет та харезматичний телеведучий Дмитро Лазуткін своє ставлення до дати та плани на день прокоментував нам так: 

"Дякую. Моє свято вже традиційно пов'язано з виступами. Цього року візьму участь у міжнародних поетичних читаннях в Мистецькому арсеналі. Читатиму разом з Софією Вокер, Реєм Антробусом, Любою Якимчук.

Звучатимуть тексти в авторському виконанні - українською й англійською мовами. Також під час виступу їх перекладатимуть на жестову мову.

Таким чином поезія перетвориться на важливу частину інклюзії для людей, які не чують. Планую декламувати власні вірші, котрі скоро побачать світ у новій книзі "Артерія", що вийде у Видавництві Старого Лева.

Особливістю видання стане те, що деякі тексти будуть надруковані з gr-кодом, тож, за наявності смартфону, читач одразу зможе прослухати поезію в аудіоформаті - в авторському виконанні поєднаному з музикою композитора Бориса Севастьянова, з яким ми створили спільний музично-літературний проект, що також має назву "Артерія".

Хочеться, щоб поезія звучала актуально. І у її Міжнародний день, і повсякчас".