Дніпро: «старі» порушення, нові обставини

Активісти ОПОРИ в Дніпрі знову звернулися до представників правоохоронних органів з проханням провести перевірку нових фактів порушень на ВО № 27.

22 червня 2016 року активісти ОПОРИ зафіксували сітілайт, на якому зображено кандидата в народні депутати України по ВО № 27 Костянтина Більцана. Плакат також містить заклик зупинити «прокурорське та суддівське свавілля» і телефлон гарячої лінії. На плакаті відсутні заклики голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу, також не вказаний номер виборчого округу в якому кандидат балотується.

Однакч. 3 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» говорить: «Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до - участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

З моменту набуття чинності Постанови ЦВК № 209 від 17.06.2016 року, Костянтин Більцан офіційно став кандидатом в народні депутати України, отже, вступає в силу стаття 3 «Рівне виборче право» ЗУ «Про вибори народних депутатів України» яка говорить про заборону використання кандидатами у депутати, партіями - суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів та стаття 69 «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». Окрім того відповідно до п.1 ч.8 статті 74 забороняється рід час виборчого процесу використання у соціалтній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати.

Активісти ОПОРИ в своїй заяві до поліції просять перевірити можливі порушення на виборчому окрузі та вжити відповідних заходів.
Також, на виборчому окрузі № 27 досі знаходяться агітаційні білборди Тетяни Ричкової без вихідних даних. Нагадуємо, ОПОРА вже повідомляла громадськість про розміщення політичної реклами з ознаками передвиборної агітації ще незареєстрованої кандидатки. З моменту прийняття Постанови ЦВК № 203 про реєстрацію кандидатки, дія ЗУ «Про вибори народних депутатів України» мала б вступити в повну силу. Громадські активісти просять поліціянтів з’ясувати всі зазначені факти.