До святкового столу: соковита буженина з яблучним конфітюром
Дивне поєднання: свинина, медово-лаймовий маринад та яблучний конфітюр. Вишуканий рецепт страви для святкового столу пропонує відомий шеф-кухар. І це буде чарівно, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на сайт Євгена Клопотенка.
Насправді мікс м’яса та чогось солодкого не нове. Такий кулінарний прийом використовується для балансу смаку, тож, варто спробувати. У нашому рецепті буженини гармонійно об’єдналися: ніжна соковита свинина, кисло-солодкі яблука, аромати хвойного розмарину та часнику.
ПОРАДИ ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ БУЖЕНИНИ В ДУХОВЦІ
Беріть будь-який шматочок свинини в залежності від своїх вподобань. Ми захотіли нежирну буженину, тож використали корейку. Аби отримати рум’яну скоринку, змастили м’ясо лаймово-медовим соусом. Такий ефект можна досягнути ще використавши соєвий соус.
Для цієї страви ідеально мати яблука сорту Симиренка. Вони кисло-солодкі та тверді – те, що потрібно для конфітюру.
ЯК ПРИГОТУВАТИ ЗАПЕЧЕНУ БУЖЕНИНУ З ЯБЛУЧНИМ КОНФІТЮРОМ
ІНГРЕДІЄНТИ
Для буженини:
- 600 г свинячої корейки
- 2-3 зубчики часнику
- 2-3 гілочки розмарину
- 50 г меду
- велика морська сіль до смаку
- чорний мелений перець до смаку
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1,5 лайму
- 1 зірочка анісу
Для яблучного конфітюру:
- 200 г кисло-солодких яблук
- 100 мл води
- 1 гілочка розмарину
- 50 г цукру
- 1 лавровий лист
БУЖЕНИНА В ДУХОВЦІ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТУ
1. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Свинячу корейку (600 г) помийте, обсушіть паперовими рушниками та зачистьте від плівок і жиру. Змастіть м'ясо 2 ст. л. оливкової олії. Можете використати соняшникову. Посоліть великою морською сіллю та поперчіть з усіх боків. Аби отримати більш виражений аромат, зробіть самі свіжозмелений чорний перець. Ще попередньо підсмажте його на сухій пательні
2. Зробіть неглибокі надрізи в м'ясі та помістіть туди 2-3 гілочки розмарину. Якщо не маєте свіжого розмарину, беріть сухий
3. Зробіть невеличкі дірочки в м’ясі для 2-3 зубчиків часнику. За бажанням використовуйте більше часнику.
4. Вичавіть сік з одного лайма та полийте шматок свинини. Натріть цедру з половини цитрусу, не зачіпаючи білу частину та змастіть м'ясо. Можете взяти звичайний лимон, але зауважте, що лайм має більш насичений смак та аромат.
5. Зробіть медово-лаймовий соус для свинини. Для цього змішайте в мисочці сік половини лайма 50 г рідкого меду та 1 зірочку анісу. Добре перемішайте. Якщо у вас мед зацукрований, розтопіть його на паровій бані чи в мікрохвильовій печі. М'ясо перекладіть на деко та змастіть його соусом за допомогою кулінарного пензлика.
6. Поставте м'ясо запікатися за температури 180 градусів 30-40 хвилин в режимі верхнього та нижнього нагріву чи конвекції. Свинина має добре підрум’янитися.
7. Приготуйте яблучний конфітюр. Очистьте від шкірки 200 г кисло-солодких яблук та поріжте невеликими однаковими кубиками. Перекладіть в сотейник. Додайте гілочку розмарину та лавровий лист.
8. Всипте 50 г цукру та влийте 100 мл води. Варіть конфітюр на середньому вогні приблизно 10-15 хвилин.
9. Дістаньте м'ясо з духовки, перекладіть на тарілку та одразу зверху викладіть яблучний конфітюр. Залиште на 15-20 хвилин, аби м'ясо добре просочилося соком яблук. Подавайте до столу.
Раніше ми писали про: Знає одна господиня із тисячі. Як правильно розбивати сирі яйця.