Федорів день. Що треба зробити сьогодні, щоб не хворіти цілий рік

Федір Студит: день поминання померлих і шанування тварин. 26 січня православна церква України вшановує пам'ять візантійського святого і настоятеля Феодора Студита. За народним календарем це свято відоме під назвами Федорів день, поминальник, Єрмилів день, повідомляє Дніпровська порадниця. 

У цей день українці традиційно відвідували церкву і молилися за упокій душ померлих близьких. По можливості їздили на цвинтар і прибирали могилу рідної людини, приносили свіжі квіти.

Наші предки вважали, що 26 січня - небезпечний день. У цей час підвищувався ризик захворіти, потрапити в неприємності або заблукати в дорозі. Без крайньої необхідності люди намагалися не виходити з дому, а також не випускали на вулицю котів, собак і домашню худобу.

У свято Федора Студита наші предки шанували собак і кішок. Вони вважали, що ці тварини допомагають людям захиститися від злих духів і забезпечити благополуччя в домі.

За прикметами, для міцного здоров'я в цей день потрібно полежати на місці, де любить спати кішка, або покласти кішку на хворе місце. Тварина допоможе вилікувати будь-які хвороби і позбутися від болю. А щоб дитина протягом року міцно спала, потрібно ненадовго покласти в його колиску кота.

26 січня також вважається вдалим днем для будь-яких медичних операцій, лікування, цілющих процедур. У жінок в цей день легко пройдуть пологи. Для міцного здоров'я протягом року треба з'їсти сьогодні горохову кашу.

Що не можна робити 26 січня

Не можна в цей день виганяти на вулицю собак або кішок. Також категорично заборонено ображати тварин.
Не можна брехати, перебільшувати, недоговорювати в цей день. Будь-який обман пізніше обов'язково розкриється і зіпсує вашу репутацію. Також не можна помилково лестити іншим людям, інакше співрозмовник зрозуміє, що його намагаються задобрити лестощами.
Уникайте сварок, образ і конфліктів в цей день, особливо з близькими людьми. Не варто псувати відносини з рідними, інакше спілкування налагодиться нескоро.

Прикмети погоди 26 січня

Якщо погода безвітряна, але в лісі шумлять дерева, то наближаються затяжні заморозки.
Синички багато щебечуть - до ранньої весни.
Вночі видно кола навколо місяця - до хуртовини.
Північний вітер подув - до похолодання і вологій погоді.
Ніч дуже зоряна - до хорошого врожаю зерна в цьому році.
Під час заходу сонця немає хмар - в наступні дні погода покращиться.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні. Однак, якщо ви вірите в народні традиції, то можете дотримуватися їх і в наш час.