Горох за ціною смарагдів. У Дніпрі з'явились бобові, які по кишені лише мажорам (фото)

Сезон молодого (садового) горошку розпочався, а значить настав час додати у раціон більше клітковини, вуглеводів та антиоксидантів. Але вдасться це, мабуть, не всім, бо ціни на нього на ринку Кам'янського, наприклад, вищі ніж на високоякісне м'ясо, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Любиме місто ДЗ.

За кілограм горошку в стручках на ринку просили від 220 до 250 гривень. А це дорожче за кілограм самого високоякісного м’яса, - йдеться в повідомленні.

У Дніпрі на Лівобережному ринку кореспонденти "Дніпровської панорами" знайшли ранні бобові теж за ціною 250 грн за кілограм:

ранний горох

А понад 400 грн за 1 кг гороха не бачили?

На Інтернет-платформі fruit-time можна знайти ще дорожчий горошок, з доставкою - по 403,40 грн за кілограм і навіть 912,80 грн за кг, правда у фасовці по 250 грамів за 228,20 грн

горошок молодий

горошок молодий

Зрозуміло, що за такою ціною купувати його можуть собі дозволити хіба що мажори.

Чим корисний горох

Хоча користь від зеленого горошку не переоцінити. Це багате джерело легкозасвоюваного рослинного білка, вітамінів та антиоксидантів. У ньому мало калорій (73 ккал у 100 г), проте багато клітковини, яка сприяє очищенню організму. Молодий горошок володіє очисними, антисептичними властивостями і при регулярному вживанні знищує і виводить глисти з кишківника, позитивно впливає на роботу травної, серцево-судинної, вегетативної системи, здатний усунути головний біль.

У 100 г сирого зеленого горошку міститься:

  • калорії: 81;
  • вуглеводів: 14,5 г;
  • клітковини: 5,7 г;
  • білків: 5,4 г;
  • вітаміну А: 38 мг (4% денної норми);
  • вітаміну K: 24,8 мкг (21% денної норми);
  • вітаміну С: 40 мг (44% денної норми);
  • тіаміну (вітамін B1): 0,3 мг (18% денної норми)
  • марганцю: 0,7 мг (35% денної норми);
  • заліза: 1,5 мг (8%  денної норми);
  • фосфору: 108 мг (15% денної норми);
  • фолієвої кислоти: 65 мг (16% денної норми).

Зелений горошок містить велику кількість білку. Для порівняння: у 1/2 склянки (170 г) вареної моркви міститься лише 1 г білка, а 1/2 склянки (170 г) гороху містить у чотири рази більше цієї кількості.

Окрім цього, цей вид бобових містить запас поліфенольних антиоксидантів.

Кому потрібно їсти горох

Додаючи зелений горошок у раціон ви отримаєте наступні переваги для здоров'я:

Поживність. Завдяки великій кількості білку та клітковини зелений горох знижує апетит та уповільнює травлення. Окрім цього, це чудове джерело білку для людей, які дотримуються веганської або вегетаріанського раціону.

Зміцнення м’язів. Споживання достатньої кількості білка також важливо для зміцнення м’язової сили та здоров’я кісток.

Зниження ваги. Поєднання білків та клітковини надає якісне та довготривале насичення організму. Через відчуття ситості тяга до простих вуглеводів не виникає, а під час наступного прийому їжі ризик переїдання зменшується. Саме тому горошок можна додати у раціон навіть під час схуднення.

Контроль цукру в крові. Зелений горошок має відносно низький глікемічний індекс, що зменшує ризик різкого стрибка цукру в крові після його споживання. Вміст клітковини також корисний для рівня цукру. Адже вона уповільнює швидкість поглинання вуглеводів і сприяє повільному зростанню цукру в крові.

Покращення травлення. Клітковина живить корисні бактерії в кишківнику та запобігає перенаселенню шкідливих бактерій. Це зменшує ризик розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, запального захворювання кишківника та синдрому подразненого кишківника. Зелений горошок містить багато нерозчинної клітковини, яка змішується з водою та слугує "наповнювачем" у шлунково-кишковому тракті. Це додає ваги каловим масам і сприяє швидкому випорожненню.

Захист серцево-судинної системи. Вміст магнію, кальцію та калію запобігає підвищенню кров’яного тиску. Ба більше, високий вміст клітковини у бобових знижує рівень холестерину, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Вміст антиоксидантів та вітаміну K зменшує запалення в організмі. 

Ризики споживання

Зелений горошок містить лектини та FODMAP – ферментовані оліго-, ді-, моносахаридів та поліоліви. Це група вуглеводів, які уникають травлення, а потім ферментуються бактеріями кишківника, які виробляють побічний продукт – газ. Саме тому після споживання горошку ви можете відчути здуття живота.

Щоб уникнути цього поекспериментуйте з методами приготування: варіння, бродіння, замочування. Це потенційно полегшить перетравлення продукту.

ранний горох

Як додати в раціон

У літню спеку рекомендуємо приготувати холодний зелений суп. 

Інгредієнти:

  • 2 склянки зеленого горошку;
  • 1 склянка води або овочевого бульйону;
  • 1 склянка жирних вершків;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 0,25 лимона;
  • сіль і перець на ваш смак.

Техніка приготування:

Облийте окропом горошок.

Покладіть у блендер горошок, лимоновий сік, вершки, оливкову олію, сіль та перець. Подрібніть суміш, додаючи воду чи овочевий бульйон.

Залишіть суп у холодильнику на годину. 

Щоб прикрасити суп: підсушіть хліб, покладіть на нього редиску, а зверху шматочок копченого лосося.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми писали: Що знайшли під Дніпром на розкопках могили козака Белюха (відео)