Як у Дніпрі Колодія відзначатимуть

Мерія Дніпра організувала святкування Колодія у парку Шевченка та на набережній біля готелю «Дніпропетровськ». Обидва заходи розпочнуться 29 лютого о 12:00.

«Це стародавнє українське свято зустрічі зими з весною. Ми гарантуємо яскраву атмосферу, безліч смаколиків, цікаву культурну програму на головній сцені та гастрономічні рекорди. Буде весело, цікаво і смачно. Ми кажемо «прощавай!» весні – як казали наші пращури. Хоча зима цього року була не дуже жорстка, але це чудовий привід за хорошої погоди прийти і відсвяткувати», – зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов.

Президентка Асоціації рестораторів Дніпра Олена Булах розповіла, що традиційно на це свято наші предки пекли млинці та варили вареники. Тож для містян на Січеславській Набережній цієї суботи підготували гастрономічний сюрприз.

«Ми пектимемо млинці одразу на вісімнадцяти сковорідках, робитимуть це чотири кухарі. Ми хочемо поставити рекорд і подивитися скільки можна спекти млинців за годину: за приблизним підрахунком їх повинно бути 700 – 800. Сам рекорд непростий і на нього впливає багато факторів – це і температура дерева, яке горить, і сковорідок, і вправність кухарів», – розповіла Олена Булах.


Спеціально для здійснення рекорду із Запоріжжя привезуть прилад, на якому встановлять 18 сковорідок. Після того, як експертна комісія перерахує млинці, поласувати ними зможуть усі охочі безкоштовно. А далі – долучитися до великого хороводу.

«Це буде дійство, яке розпочнеться гарним танцем і перетвориться в об’єднувальний флешмоб для містян», – зазначила громадська діячка, засновниця організації «Sport & Health city» Вікторія Суходольська.

Водночас у парку Шевченка виступатимуть вихованці закладів позашкільної освіти. На головній алеї для гостей влаштують театралізоване дійство. Також пригощатимуть усіх варениками від козаків «Лютої кухні».

Завершиться святкування о 17:00 традиційним спаленням опудала.