Лохина в Дніпрі стає масовою ягодою. Ціна на неї стрімко падає

Лохину (голубику) називають природним антибіотиком. У цій ягоді міститься природний аспірин, який допомагає зменшити болючі відчуття та усунути наслідки хронічного запалення. Лохина, блокуючи бактерії в сечових шляхах, допомагає таким чином уникнути розвитку інфекції. Дуже корисна лохина також і для очей. Тому садівники звернули на неї увагу як на найефективніше вкладення бізнесу і почали активно розводити. Нинішнього сезону ціна на лохину на ринках Дніпра стартувала від 500 грн/кг. Можна стверджувати, що це не ягода, а "золотий клондайк". Виробники раділи цій обставині не довго. Стрімке зростання площ під ягодою призвело до краху цін на ринку лохини Європи, відповідно і в Україні вона впала в 2-2,5 рази. Про причини розповідають аналітики проекту EastFruit, пише Дніпровська панорама.

За словами аналітиків, поточний сезон лохини в Україні розпочався у заплановані терміни, в останніх числах червня 2023 року. Більшість виробників лохини не приховували, що вони очікують на приріст врожаю ягід.

За останній тиждень ціни на лохину буквально обвалилися, підтверджуючи побоювання учасників ринку. На даний момент середні ціни на лохину в Україні еквівалентні $3,4 долара США за кг, хоча раніше рекордно низькою ціною цієї пори року були $6 доларів за кг у 2019 році. Іншими словами, вже зараз ціни на лохину в Україні майже вдвічі нижчі, ніж зазвичай у цей період року, і до кінця тижня вони можуть знизитися ще більше. У 2022 році, до речі, ціни на лохину в Україні були майже втричі вищими.

лохина

З високою ймовірністю цього року ціни на лохину в Україні оновлять антирекорди 2022 року. Тоді ціни двічі опускалися до $2,4-2,5 долара США за кг. Цього ж року очікується зниження ціни нижче за цей рівень, причому вже в найближчі тижні. Це дозволить запустити ще один сегмент ринку лохини, який раніше в Україні був відсутній – сегмент заморожування культурної лохини.

лохина

На додаток, у всіх країнах плодоношували нові плантації даної ягоди, що дозволяло прогнозувати приріст валового збору лохини в регіоні. Також на даний момент немає жодних підстав припускати відхилення за якістю ягоди від звичайної ситуації. Тому в регіоні очікується високий і, ймовірно, рекордний урожай лохини високої якості.

Аналітики зазначають, що в країнах Центральної Азії лохина, як і раніше, є дорогою екзотикою і майже не вирощується, хоча вже з'явилися перші комерційні плантації, а в Молдові площі під ягодою залишаються порівняно невисокими. А ось Україна, Польща та Грузія на трьох вирощують та експортують досить значні обсяги цієї ягоди.

Безперечним лідером з виробництва та експорту лохини серед аналізованих країн залишається Польща. За останні п'ять років Польща стрімко нарощувала обсяги експорту лохини, з більш ніж 15 тис. тонн у 2018 році до 26,8 тис. тонн у 2022 році. Основним ринком збуту для лохини з Польщі залишається сусідня Німеччина, де споживання цієї ягоди продовжує зростати. Крім того, саме польські експортери активно закуповують лохину в Україні та перепродують її далі до країн Євросоюзу.

лохина

Аналітики припускають, що в умовах надлишку ягоди місцевого виробництва багато польських посередників відмовляться від закупівель української лохини, що ще більше тиснутиме на ціни.

На думку експертів EastFruit, через низьку ціну протягом найближчих двох років площі під цією ягодою не тільки в країнах «ЄС-15», а й у Польщі і навіть в Україні можуть почати знижуватися. А це вже дозволить як мінімум на деякий час підвищити середні ціни на лохину до більш прийнятного рівня для найбільш ефективних садівників. Однак для цього, звичайно ж, потрібен час.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Кривому Розі на городі спіймали отруйного хижака (фото)