Мало хто заходив всередину. Будівля якого храму в Дніпрі вважається унікальною (фото)

Цей будинок у центрі Дніпра настільки змінився, що в ньому зараз не впізнати колишній шкірвендиспансер. Саме цей заклад багато років був розташований у колишньому особняку катеринославця Фердінанда Андерегга. У XXI столітті будинок відновили й зробили навіть красивішим. Краєзнавиця та екскурсовод Леся Логашова відкриває городянам секрети цієї будівлі. Про це повідомляє Дніпровська панорама

На своїй сторінці у Facebook Леся Логашова розповіла історію будинку.

     Леся 29

Один із найкрасивіших особняків міста був створений у 1880-х роках власником цегельних заводів Катеринослава - Фердінандом Андереггом, який продав його у 1904 році Катеринославській земській управі. У радянські часи тут розміщувався шкірвендиспансер, а у 2017 році будівлю було реконструйовано під управління єпархії ПЦУ, - написала Леся.

Так виглядав будинок у радянські часи.

      Храм шкірвен

Що відбулося після реконструкції можна назвати чудовим перевтіленням. Зараз це насправді дуже красивий будинок, який поєднав сучасність й архітектурні традиції минулого. І назва у нього відповідна: Центральний єпархіальний храм Богородиці «Несподівана радість».

Я розповіла трішки історії цієї дивовижної будівлі, а потім ми потрапили в середину особняка. Краса неймовірна! - пише Леся.

      храм

Особняк – міський «рекордсмен» за кількістю та якістю декору на ньому. Його прикрашають фігури трьох сатирів, єдиного у місті тритона (юнака з хвостом риби) та інші цікаві елементи.…Колись вхід до особняка прикрашали єдині у місті парні леви, а на фасаді була постать Музи. Леви зникли в радянську епоху, а Музу замінили на постать святої Ольги під час нещодавньої реконструкції. До речі, «Муза» зберіглася після реставрації і зараз знаходиться у музеї, який розташован тут же, - додає Леся Логашова

       Храм сходи

       Храм сходи

      Храм янгол

      Храм арка

      Храм годинник

За кожною деталлю декору приховані дивовижні історії символів та стилів. Усе разом занурює відвідувачів у стан заспокоєння. Як й має бути у Храмі. А ще - захвату від мистецтва.

      Храм барельєф вхід

Раніше ми повідомляли про: У популярній у Дніпрі зоні відпочинку павичі станцювали бойовий гопак (фото)