Місце сили і пам'яті Лазаря Глоби. Найстаріший дуб Дніпра живий і міцніє (фото)

У південно-східній частині парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва "Парк імені Лазаря Глоби" у місті Дніпро росте віковічне дерево дуба звичайного. Це відомий дуб Лазаря Глоби. Вважається, що його він посадив власноруч, повідомляє Дніпровська панорама.

Місце сили і пам'яті Лазаря Остаповича Глоби... Царство Небесне. Тут сад його душі. Уклін від нащадків Микити Леонтійовича Коржа. Разом тут вони молилися і трудилися на витоках наших поселень, - написала краєзнавець і керівник Живого музею Микити Коржа Наталія Семенова у Фейсбук.

дуб Глобидуб Глоби

дуб Глоби

дуб Глоби

дуб Глоби

Дуб має в обхваті 440 см, його вік перевищує 200 років. Біля основи стовбура є велика відкрита порожнина. Для призупинення руйнування деревини всередині дупла волонтери міста неодноразово проводили захисні заходи та протигрибкову обробку (остання у 2020 р.)[1]. Попри ушкодження стовбура, дерево перебуває в задовільному стані, має добре розвинену крону. Є найстарішим та найбільшим дубом міста Дніпро.

Біля дуба встановлено пам'ятник першому садівнику і захиснику дерев міста, осавулу Війська Запорізького, засновнику однойменного парку Лазарю Глобі, неподалік також розташована його могила. Дуб має особливе природоохоронне та меморіальне значення, є одним з найважливіших культурологічних маркерів міста Дніпро, і є перспективною ботанічною пам'яткою природи.

Як повідомили у департаменті парків та рекреації Дніпровської міської ради, у 2020 році влітку були проведені роботи з санації та лікування каверни дуба черешчатого (Quercus robur), що був посаджений самим Глобою.

Попередньо (у 2010-2012 році) порожнина була запломбована, що виявилось помилкою та погіршило стан дерева зсередини, а саме спровокувало бактеріози та мікози (бактеріальні та грибкові інфекції) всередині нього.

Спеціалістами Департаменту було проведено низку робіт з видалення пломби, очищення порожнини та обробки антисептичними препаратами. Після чого було проведено тимчасове закриття даного отвору в дереві спеціальною сіткою, що пропускає повітря, але запобігає потраплянню всередину сторонніх предметів.

На сьогоднішній день вже помітні перші результати лікування: припинився активний розвиток плодових тіл грибів, та провокованих ними стовбурових гнилей.

Наступним етапом передбачена санація (очищення) порожнини в стовбурі та роботи з арбористики, щодо очищення крони дуба від сухих та уражених гілок, з метою покращення інсоляції крони дуба.

Нагадаємо, Лазар Глоба – осавул Війська Запорозького, який після виходу у відставку (1743) оселився на правому березі Дніпра (у межах сучасного міста Дніпра) і посадив три сади: на Монастирському острові, на березі Дніпра напроти цього острова і внизу при слободі Половиця. Прожив понад сто років і був похований у своєму саду (нині парк імені Глоби).
Дерева, яким по кілька сотень років, в Україні – не рідкість. Деякі з них мають імена й охороняються місцевою громадою. Так, у Вінниці росте 200-річний «дуб Гаврило», який має у діаметрі півтора метра.

На площі перед замком у Луцьку ріс 200-літній «Лесин ясен», який був ботанічною пам’яткою природи місцевого значення. Він упав 30 червня о 4 ранку. Причину наразі з'ясовують фахівці.

Вік «дуба Максима Залізняка», який росте біля хутора Буда у Холодному Яру на Черкащині, оцінюється в близько 1100 років. Він входить до десятки найстаріших дубів Європи.

Раніше ми писали: На сцену Дніпровської опери повертається легендарна вистава з декораціями та костюмами, яким вже півстоліття