На вікні стояли великі банки з п'явками. Таємнича історія колишної аптека Льва Пріцкера у Дніпрі

У самому серці Дніпра, серед історичних вуличок та архітектурних перлин, розташувалася колись відома аптека Льва Пріцкера. Це місце, яке переплітає в собі давню історію та загадкові події, повідомляє Дніпровська панорама.

Аптека була заснована в середині 19 століття видатним фармацевтом Львом Пріцкером. Його ім'я стало синонімом якості та надійності в області медичних послуг. Однак, як це часто буває з історичними будівлями, з часом аптека переживала зміни та перетворення.

Згадки про таємничі події, що відбувалися в колишніх стінах аптеки, надають їй додаткового чарівного виміру. Спекуляції про таємничі зброї, які знаходили свій шлях через аптеку, або про звідти виходили таємні тунелі, загартовують легенду цього місця.

Нинішній вигляд колишньої аптеки Льва Пріцкера залишається пам'яткою архітектурної гармонії. Зруйновані скляні вітрини та зачарована атмосфера створюють враження, ніби час тут зупинився. Археологи та історики здійснюють спроби розкрити таємниці цього місця, розшифровуючи знаки часу на старих стінах.

Хоча аптека Льва Пріцкера вже давно не служить своїм первісним призначенням, вона залишається важливим символом минулого міста та його таємничої душі. Чи розкриє час всі таємниці колишньої аптеки, чи ж залишаться вони загадковим елементом цієї унікальної історії – це залишається питанням, на яке шукають відповідь дослідники та цікаві подорожні.

Вчора проїжджаючи по проспекту Нігояна (Калініна), звернула увагу на те, що колишня аптека Льва Пріцкера вже практично зруйнована.

Цей двоповерховий особняк був побудований в 1916 році, за проектом найталановитішого архітектора Олександра Красносельского. Автор знакових для міста будівель, таких я : ЦУМ, Дитячий світ, колишній Палац Ілліча, Палац Охорони здоров'я.

У 2016 році (коли було зроблено фото), до будівлі ще можна було підійти. І була ще надія на її відновлення.

Зараз вона, як аварійна, закрита забором. А та частина, яку видно - це вже просто розвалини.

Якщо нічого не зміниться по відношенню до історичної спадщини міста, то через пару десятків років, наші потомки будуть бачити історію тільки на фотографіях, зауважує Олена Присягіна.

аптека Пріцкера

Будинок Пріцкера – це перлина Чечелівки. У 1916 році це була єдина двоповерхова будівля в тому районі. Навколо були переважно хати мазанки.

Спроектував будинок-аптеку найкращий архітектор Катеринослава Олександр Красносільський. Кругле вікно другого поверху - характерна риса більшості його робіт.

Що відомо про власника аптеки

Лев Пріцкер був євреєм. Як відомо, на той час аптеки належали лише таким людям. Зник він справді несподівано. З приходом більшовиків він вивіз свою сім'ю за кордон, ймовірно, до Франції. Проте єврейська громада так і не змогла знайти його і когось із Пріцкерів, незважаючи на довгі роки пошуків.


З настанням радянської влади унікальний будинок у стилі ренесанс став держвласністю. Нова влада не стала церемонитися з архітектурною пам'яткою і влаштувала в ньому дитячий садок і міську аптеку №2.

В інтер'єрах будівлі ще можна знайти сходи, залишки ліплення і навіть графіті з казковими героями (спадщина з дитсадка на 2-му поверсі).

Якщо фасад будівлі зберігся дуже добре, від інтер'єру за сто років експлуатації практично нічого не залишилося.

аптека всередині

Фасадна частина будинку Пріцкера поки що збереглася на 80-90%. Однак безпека елементів декору незадовільна. Відвалюються елементи по всій площі фасаду. У 2012 р. кудись зник один маскарон із шести. Західна частина будівлі з аркою проїзду у двір сильно просіла і без термінової консервації загрожує обваленням.

У багатьох дніпрян збереглися спогади про цю аптеку:

згадки

Особливо гарною вона була зсередини:

згадки

На жаль, пожальша доля будівлі невідома, є інформація, що її виставлено на продаж.

Нагадаємо, раніше ми писали: Привиди, відьми та духи предків: які сили активізуються наприкінці осені