Привиди, відьми та духи предків: які сили активізуються наприкінці осені

Осінь – це час змін, коли природа готується до зими. У цей час року люди здавна спостерігали за знаками та прикметами, які могли передбачити погоду, урожай чи інші події. Деякі з цих повір'їв пов'язані з містичними силами, які, як вважалося, особливо активні цієї пори року, повідомляє Дніпровська панорама.

Наприкінці осені дні стають коротшими, і люди вірили, що в цю пору року активізуються темні сили. Наприклад, вважалося, що в цю пору року може з'явитися примара дівчини, яка померла незаміжньою, або відьма, яка може навести псування.

Які сили активізуються на прикінці осені

  • Привиди дівчат, які вмерли незаміжніми. Вважалося, що наприкінці осені ці дівчата блукають ночами у пошуках нареченого. Якщо людина зустрічалася з такою примарою, їй загрожувала смерть.

привід невісти

  • Відьми. Наприкінці осені відьми, як вважалося, збиралися на шабаші, щоб чаклувати і наводити псування. Якщо людина бачила відьму, вона мала швидко перехреститися, щоб вона не могла їй нашкодити.
  • Духи померлих предків. Люди вірили, що перед настанням зими душі померлих предків приходять відвідати своїх живих родичів. Щоб порадувати духів, люди залишали їм частування та подарунки.

Народні прикмети

  • Якщо у жовтні багато павутиння, то буде сніжна зима.
  • Якщо у листопаді дме північний вітер, то буде холодна зима.

Також раніше ми писали Найкоротша вулиця Дніпра: історія та легенди