Навчальний рік 2023-2024 у Дніпрі: скільки коштує зібрати учня до школи

1 вересня ошатні учні Дніпра вирушать нарешті до шкіл. А багато батьків будуть перераховувати гроші, що залишилися до зарплати. Адже підготовка до навчального року – справа недешева, повідоомляє Дніпровська панорама з посиланням на Наше Місто. Журналісти поспілкувалися з батьками учнів різного віку, щоб з'ясувати, скільки ж коштує школяр.

Першокласниця Ліза обійшлася у 13 тисяч

Маленька дніпрянка Ліза цього року йде до першого класу. Зібрати дочку до школи її мамі Анастасії коштувало приблизно 13 тисяч гривень.
Закуповується жінка на європейських та американських сайтах. Каже, ціни набагато ніжчі, ніж в Україні, але треба ловити знижки.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро
Одяг.

Улюблені магазини Анастасії – Zara, H&M, George. Онлайн-шопінгом вона займається професійно, тому одяг купує з величезними знижками та допомагає зробити це іншим у спеціальних групах у Viber. Цінами на обновки до школи дніпрянка задоволена.
Три пари колготок – 450 грн. Шкарпетки-гетри, 4 пари, – 400 грн. Три футболки-поло – 500 грн. Туфлі – 500 грн. Коротка літня сорочка, 2 шт., – 450 грн. Сорочки-поло, 2 шт., – 600 грн. Шпильки, гумки, обручі – 150 грн. Спідниця-шорти – 250 грн. Спідниця – 450 грн. Три футболки – 270 грн.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро
Рюкзак.

Ціни на рюкзаки з ортопедичною спинкою від 2000 грн. Є моделі дешевші, але без спинки. На іноземних сайтах за 3 євро виробник може навіть набити ім'я дитини на рюкзаку, щоб у школі не виникало плутанини. У комплекті до рюкзака йде сумочка для змінного взуття, яке є обов'язковим у школі. Бюджетний варіант Анастасія знайшла на сайті George. Там шкільний ранець можна придбати від 1500 грн.
Канцелярія.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Канцелярське приладдя купували в магазині «Акварель». До початку навчального року там багато акцій. Зібрати необхідний набір першокласника коштувало дніпрянці близько 1600 грн.

Крім того, в нашій школі прийнято, що діти будуть без телефонів, і кожен з батьків має купити книгу, яку вчитель читатиме з ними на перервах, – каже Анастасія.

Підходяща книга коштувала їй 400 грн. Також у школі поглиблене вивчення англійської, тому додатково доведеться закуповувати книги та друковані зошити для цього предмета, що затягне ще на 970 та 1200 гривень відповідно.

Чотирокласник Вова за літо виріс

Вова – учень 4-Г класу ліцею №97. Батьки, прислухавшись до думки сина, обрали для нього змішану форму навчання, тож 1 вересня уся сім’я чекає одночасно і з радістю, і з тривогою. Бо є великі перестороги щодо того, як буде відбуватися навчальний процес в умовах постійних сирен. Проте дитина дуже хоче вчитися по-справжньому, повернутися в рідний клас, бігати на перервах з однокласниками, теревенити про своє, дитяче. Тож, рішення про змішаний формат навчання приймалося хоч і складно, але виважено. Підготовку до повернення в школу почали завчасно. І незважаючи на те, що деяке шкільне приладдя залишилося з минулого року, зібрати чотирикласника влетіло в копієчку.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

За літо Вова виріс на декілька сантиметрів і набрав 2 кілограми, тож, в першу чергу, довелося оновити гардероб, -- розповідає мама хлопчика Тетяна. – Вишиванки, поло, реглани – все це ще на сина налазить, тож купували тільки джинси (2 пари), кросівки і туфлі. Спортивні штани я не рахую, бо це повсякденний одяг, котрий довелося би купувати у будь-якому разі. Я часто користуюся сервісом «Олікс», цього разу також замовляла речі через інтернет. За все заплатила 2 тис. грн.

Від нового рюкзака в родині вирішили відмовитися.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Відверто кажучи, ціни кусаються, -- продовжує мама. -- Для 1-го класу ми обирали якісний ортопедичний рюкзак фірми Kite. У 2020 році заплатили за нього разом з пеналом 1000 грн по акції. Зараз аналогічний коштує 2,5-3 тис. грн. Не для реклами, але якість дуже гарна, крім того, пандемія коронавірусу та повномасштабна війна не дали дитині повноцінно ходити до школи, тож наш старий рюкзак зараз в нормальному стані. Новий обиратимемо вже на 5-й клас.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Наступний крок – вибір шкільного приладдя. Тетяна з Вовою живуть на ж/м Покровський, і для початку вирішили обійти місцеві супермаркети, думали, що там можна трохи зекономити. Проте не судилося. Вибір канцелярії їх не задовольнив.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Я хочу зошити з «Гаррі Поттером», ручку, щоб сама стирала, а ще нові яскраві ножиці, циркуль, альбоми та пенал, -- говорить Вова.-- А у наших супермаркетах тільки фарби, блокноти, щоденники і якісь дитячі розмальовки. Напевно вони не знають, що ми 1 вересня йдемо в справжню школу, а не сідаємо за комп’ютери.

Добре, що на житломасиві є спеціалізовані магазини канцелярії з гарним асортиментом.

Можна і пощупати, і колір вибрати, і ціни, як в інтернеті, -- розповіла мама чотирикласника. --  Ми придбали пенал, 15 зошитів по 12 аркушів, дорожчі для школи і дешевші для чернеток, 10 звичайних кулькових ручок, 3 простих олівця, 2 альбоми, фарби, олівці та фломастери для малювання, циркуль, коректор, обкладинки для зошитів і підручників, кольоровий папір, клей для поробок та інше. Мінімальний шкільний набір на перший час. Далі буде видно, що до чого. Дефіциту немає, можна докупити у будь-який момент. За все заплатили 1,5 тис. грн. Найдорожчим був пенал, за нього віддали 400. Можна ще до цього списку додати друковані зошити, які централізовано закуповували через батьківський комітет усім класом на початку літа. Заплатили за них 500 грн.

Таким чином, Тетяна з Вовою на одяг і шкільне приладдя витратили 4 тис. грн. Якщо б купували сорочки і рюкзак, то це ще плюс 3--4 тис. грн.


навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Ціни порівняно з минулим роком піднялися на 15-20%, -- каже Тетяна. -- Не можу сказати, що для нашої сім’ї це великий удар по кишені. Непокоїть інше: як наші діти будуть вчитися під постійними тривогами, якщо триклята росія не дає спокою ні вдень, ні вночі. Я розумію, що очну освіту ніщо не замінить, як би якісно вчителі не готувалися до уроків. У нашій школі дистанційний навчальний процес проходив на дуже високому рівні, вчителька готувалася до кожного уроку, робила презентації, намагалася задіяти усіх дітей. І якби вирішувала тільки я, то Вова вчився б так і далі. Але він хоче в школу, у свій клас. Коли ходили відносити заяву про змішану форму навчання, то побачив свої малюнки на стіні, почав згадувати, ледве не розплакався. Підемо, а там побачимо, як воно буде.

Шестикласниця Оля обирає паперові підручники

Що необхідно учневі 6-го класу для навчання у змішаному режимі, що планується купити і скільки витратити, ми запитали у Олени, мами шестикласниці Олі.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Звичайно, рішення про змішану форму далося мені непросто, -- каже мама. --  Але, спочатку ковид, потім повномасштабна війна. Діти здичавіли, а їм все-таки потрібне спілкування. Тож обрали офлайн. Хоча не можу сказати, що моя дитина дуже цьому радіє. Це було більше моє рішення.

За словами Олени, у їхній школі № 28 форма одягу досить вільна – чорний низ, білий верх.

Оля у мене дівчинка росла, і витяглася сильно вже кілька років тому, тож шкільний одяг у нас є ще з довоєнних часів, -- каже Олена. -- Він поки що за розміром.

З необхідних покупок до 1 вересня – новий рюкзак та канцтовари.

Зрозуміло, зошити потрібні, -- розповідає мама. -- Ми з донькою домовилися не купувати дорогі зошити з малюнками – вона вже надто доросла для цього. Купимо звичайні, тільки подивимося, щоб папір був хороший. Нині вже великий вибір у супермаркетах. Коштують 4--5 грн.

Як розповіла Олена, закуповувати зошити на цілий рік вони не збираються, спершу достатньо 30 штук, а це трохи більше ніж 100 грн.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Хороший рюкзак з ортопедичною спинкою ми побачили в “Антошці”, але він дорогий – 990 грн. – розповідає мама. – Або зачекаємо на акцію, або подивимося щось подібне в інших магазинах.

Підручники у школі №28 є на всіх шестикласників, тож купувати чи скачувати нічого не доведеться.

Ми обрали паперовий варіант, -- каже Олена. -- Це і зручніше, і навантаження на очі менше, як не крути, екран гаджета мерехтить. І плюс ще в тому, що якщо будуть локдауни, то при денному світлі дитина спокійно може читати книгу, а гаджети швидко сідають.

Олена також розповіла, що в  батьківському чаті писали, що кожній дитині з собою буде потрібна аптечка, але поки що ні переліку препаратів, ні кількості не повідомляли.

Восьмикласниця Василиса рада, що скасували форму

У восьмий клас школи №22 Дніпра 1 вересня піде Василиса.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Обговорили та ухвалили рішення -- будемо вчитися за змішаною формою, -- розповідає її мама Наталя. -- Вранці у Василиси буде два онлайн-уроки, а на 12 годину вона піде в школу, де пройде решта уроків аж до 16.30. Точні деталі розкладу вже дізнаємось від нашого класного керівника на батьківських зборах.

Матуся школярки поділилася, що для навчання дівчинка вже має рюкзак, пенал та декілька зошитів, які залишились з минулого року. Всі необхідні підручники видадуть у школі, але для Василиси зручніше, коли всі навчальні матеріали в електронному форматі. 
Минулими вихідними Наталя з донечкою пробіглися по магазинах та придбали канцелярію, яка потрібна школярці в першу чергу.

навчальний рік 2023-2024 Дніпро

Ми купили обкладинки для зошитів, вартість за 10 штук -- 35 гривень, -- розповідає мама. -- Також придбали 20 зошитів -- 10 з клітинкою та 10 з лінією, по 48 аркушів і коштує 35 гривень за штуку. До списку покупок також додали: щоденник за 70 гривень, 3 кулькові ручки по 20 гривень за штуку, 2 простих олівці по 6 гривень, лінійку за 40 гривень, коректор за 30 гривень, маркери за 30 гривень, гумку за 25 гривень, точилку за 76 гривень та циркуль за 200 гривень.

У навчальному закладі відсутня обов'язкова шкільна форма, що дарує дітям можливість вибору комфортного одягу. Зазвичай це штани та сорочка, відповідно до вподобань та зручності школяру.
Наразі збір до школи батькам Василиси обійшовся трошки більше за 1500 грн. 
У порівнянні з батьками першокласника сума невелика, бо багато чого залишається з минулого року, а відміна правила про шкільну форму дарує батькам та дитині варіативність у виборі гардеробу.

Також раніше ми писали У Дніпрі оголосили прийом документів на отримання іменної стипендії міського голови активній молоді імені Олександра Поля