Підрив Каховської ГЕС: чи буде в цьому році врожай херсонських кавунів і томатів (Відео)

Підрив російськими окупантами Каховської гідроелектростанції спричинив екологічну катастрофу. Серед іншого, розлив води та затоплення великих площей, спричинив зміни структури ґрунту. Відповідно, за словами експертів, цього року не буде врожаю сільськогосподарських культур з більшої частини Херсонської та Миколаївської областей. Подробиці - в ексклюзивному відео "Дніпровської панорами".

Кандидатка сільськогосподарських наук, викладачка Дніпровського аграрно-економічного університету Інна Лядська говорить, що зараз ґрунт затоплений, після слід очікувати його замулення. 

Після прориву Каховської ГЕС там йде повне затоплення грунтів, повне затоплення земельних угідь, це, звичайно, дуже негативно впливає на грунти. Грунти мають гранулометричний склад і є агрономічно цінна фракції грунту - розміром від 0,25 до 10 міліметрів, тобто грудочки грунту. Зараз, у зв'язку з такою величезною кількістю води, ці фракції руйнуються, в результаті грунт замулюється. Коли вода відійде, грунт висохне і почне тріскатись, - пояснює кандидатка сільськогосподарських наук Інна Лядська.

Слід відзначити наступне: для мікроорганізмів у ґрунті потрібен кисень, щоб він відновився. Тим, хто працює на землі, доведеться докласти надвеликих зусиль для нормалізації екологічної ситуації на Херсонщині зокрема та півдні України в цілому. Ситуація із врожаєм у цьому році на тих землях, що потрапили в зону екологічного лиха, буде критичною

Для того, щоб отримувати урожай, потрібна серія факторів: це і зрошування, і тепло, і фізичні властивості грунту повинні бути в гарному стані, тоді ми можемо говорити про якусь урожайність, про вирощування сільськогосподарських культур. Зараз ми втрачаємо фізичні властивості грунту, тобто: водопроникність, фракції змінюються. Звичацйно, що на цих землях нам потрібне зрошення. Це в нас йде зона Степу, там природного зрошування у вигляді дощів дуже мало. Але зараз, на жвль, зрошення не буде. Це все потребує відновлення, - говорить експерт.

Тобто про врожай говорити в цьому році не доводиться. Це стосується знаменитих херсонських кавунів, томатів, інших сільськогосподарських культур.

В цьому році, на жаль, ні. Дині, кавуни перебувають під водою, ймовірно, що вони загинуть. Якщо ми говоримо про повне затоплення, та ще на протязі декількох днів, то врожай ми не отримаємо ні томатів, ні перців, ніяких рослин, - пояснює Інна Лядська.

Хоча структура ґрунту є зруйнованою, говорити про запустеленя поки не доводиться. Експерти щодо цього питання стримано оптимістичні. Проте, у будь якому випадку, відновлення екосистеми, що була знищена російськими терористами, займе роки, можливо десятиліття.

Нагадаємо, раніше ми писали: Дарує пасажирам радість: у Дніпрі водійка автобусу прикрашає салон метеликами та гірляндами (Відео)