Повернемося до плаваючого курсу. У Нацбанку зробили важливу заяву

Національний банк планує повернутися до плаваючого курсоутворення, але цьому буде передувати режим гнучкого курсу, доки не будуть створені необхідні передумови для відпускання курсу, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на прес-службу НБУ.

Фіксація офіційного курсу та впровадження жорстких валютних обмежень 24 лютого 2022 року дали змогу запобігти паніці, сприяли адаптації бізнесу та населення до умов повномасштабної війни. Але з часом недоліки режиму фіксованого курсу починають переважати його переваги.

У Нацбанку нагадали, що після кризи 2014-2015 років регулятор перейшов до режиму плаваючого курсоутворення. Упродовж наступних років і до повномасштабного вторгнення курс гривні, попри коливання в обидва боки відповідно до ринкових тенденцій, залишався відносно стабільним.

Повернення до більш ринкових засад курсоутворення і цього разу дасть змогу посилити стійкість економіки та валютного ринку до зовнішніх та внутрішніх змін, - йдеться у повідомленні.

Водночас про перехід до плаваючого курсоутворення чи "відпускання" курсу навіть у середньостроковій перспективі не йдеться, наголосили в Нацбанку. Спочатку, коли будуть сформовані стійкі передумови, НБУ перейде до керованої гнучкості.

Процес пом’якшення валютних обмежень відбуватиметься у три етапи:

  • мінімізація множинності обмінних курсів, збільшення можливостей для проведення торгових операцій бізнесу, сприяння новим кредитам / інвестиціям;
  • лібералізація торгового фінансування, управління валютними ризиками банків, можливості репатріації відсотків за "старими" боргами;
  • поступове зменшення валютних обмежень до рівня, який діяв до початку повномасштабної війни.

Також Національний банк поступово пом'якшує валютні обмеження. Зокрема, в серпні 2023 року регулятор вперше з початку повномасштабної війни дозволив населенню купувати валюту онлайн в межах ліміту у 50 тис. грн на місяць в одному банку. Крім цього, НБУ вдвічі збільшив ліміт купівлі безготівкової валюти з подальшим розміщенням на депозит від 3 місяців - зі 100 до 200 тис. грн.

Також раніше ми писали У Дніпрі безкоштовно можна отримати зимовий одяг для дітей ВПО: як це зробити