Рекуператор у ванну: функції, особливості пристрою та найкращі моделі

У ванній кімнаті часто відбуваються різкі перепади температури та вологості. І, якщо вентиляція у ванній слабка, це призводить до надлишків конденсату, підвищеної вологості, розвитку грибка та появи сторонніх запахів. Це небезпечно здоров'ю.

Кожна будівля оснащується природною вентиляцією ще на етапі проєктування – це вентшахти у стінах будівлі. Щоб така система працювала ефективно:

1.       Забезпечте гарний приплив повітря у квартиру та безпосередньо у приміщення.

2.       Встановіть механічну витяжку у ванну для посилення повітрообміну.

Такий підхід дійсно вирішить проблеми вогкості та плісняви, однак і збільшить тепловтрати у ванній, що не завжди приємно під час лазневих процедур. А от якщо купити рекуператор у ванну ця проблема не виникне. Докладніше про цей пристрій ми розповідаємо нижче.

У чому полягає принцип роботи рекуператора?

Однак незалежно від конструкції, будь-який рекуператор має на увазі наявність однієї, найважливішої функції: здатність передавати тепло між витяжкою та припливом повітря у ванній кімнаті. У процесі вентиляції витяжне повітря віддає все своє тепло на теплообмінник. Тим часом приплив нагрівається від цього теплообмінника. Виходить, тепло повертається до приміщення, що підвищує комфорт та економічність опалення.

Типи рекуператорів

Найважливіше, що треба зрозуміти, — бувають припливно-витяжні установки з рекуперацією тепла та автономні побутові рекуператори.

У першому випадку рекуператор може представляти центр системи, забезпечуючи свіжим, теплим повітрям кожну кімнату за допомогою системи повітроводів. Ця система відома своєю здатністю суттєво знижувати витрати на опалення.

реку

Рекуператор як основний елемент припливно-витяжної установки.

Побутовий рекуператор у ванну допоможе вам вирішити проблему вогкості, грибка та тепла локально - прилад встановлюється в стіну і, по суті, є компактною автономною установкою припливно-витяжної вентиляції.

Як побутовий рекуператор прибирає вогкість у ванній?

У ванній кімнаті з поганою вентиляцією повітря «стоїть», а після душу перенасичується теплою парою. Далі вся ця вода стикається з прохолодними стінами і випадає у вигляді конденсату, який може навіть стікати та утворювати на підлозі калюжі.

Повітря, перенасичене вологою, продовжує стояти: воно більше не може «вбирати» воду. Вогкість починає зашкалювати, з'являються затхлий запах і пліснява, які дуже складно вивести, поки кімната продовжує бути вологою. Крім того, такий стан житла дуже небезпечний для здоров'я.

Побутовий рекуператор змінює у ванній все. Запускається повітрообмін: вологе повітря викачується надвір; у приміщенні з'являється сухе, чисте, тепле та насичене киснем повітря. Кімната дуже швидко просихає і стає максимально комфортною.

Як встановити побутовий рекуператор у моїй ванній кімнаті?

Найбільш мудрим рішенням у цьому випадку буде звернутися до кліматичної компанії. Фахівці допоможуть грамотно збудувати поетапну реалізацію вентиляції:

·         Створять індивідуальний проект;

·         Підберуть та доставлять ліцензійне обладнання;


·         Зроблять усі необхідні монтажні роботи;

·         Правильно налаштують систему та навчать вас працювати з нею;

·         Нададуть сервіс протягом експлуатації системи;

·         Дадуть гарантії на всі виконані роботи.

Найбільш популярні моделі побутових рекуператорів для ванної кімнати.

             Maico (PP 45 O; Pushpull) — повноцінна припливно-витяжна система, поміщена в невеликий корпус завдяки сучасним технологіям.

                Soler&Palau (Respiro 100)— компактний децентралізований провітрювач з рекуперацією тепла для покращення повітрообміну в будинку.

                Prana (150) — незважаючи на невисоку вартість, цей компактний рекуператор забезпечить ванну кімнату відмінним повітрообміном за рахунок поперемінної подачі та витяжки повітря.

На що звернути увагу при покупці побутового рекуператора?

Продуктивність. Систему підбирають, виходячи з обсягів ванної кімнати, кратності повітрообміну по СНІП та кількості людей, що проживають.

Схема роботи рекуператора - параметр підбирається з підготовленого проекту. Наприклад, є цікаві моделі побутових рекуператорів, які працюють як припливно-витяжна система, при цьому штучно посилюють лише приплив. Це дає можливість проштовхувати повітря з кімнати в сусідні приміщення.

Функціонал. Сучасні рекуператори надають такі можливості, як:

·        Кілька ступенів фільтрації для очищення від пилу, сажі, пилку;

·         Додатковий підігрів притоку (не лише від витяжки);

·         Автоматичний контроль повітря у ванній кімнаті за допомогою датчиків температури, вологості, атмосферного тиску, концентрації кисню та СО2;

·         Вибір режимів та налаштування добових графіків роботи;

·         Регулювання швидкості вентиляторів;

·         Управління: ручне/дротове/бездротове; через ПК/смартфон/планшет;

·         З'єднання кількох рекуператорів одну систему;

·         Синхронізація з «розумним будинком».