Рештки унікальної мозаїки: у Дніпрі почали збір експонатів для виставки “Історія Перемоги” (Відео)

У Дніпрі збирають артефакти для майбутньої виставки «Історія Перемоги». Перший з таких предметів – частина мозаїки з адміністративної будівлі автотранспортного підприємства, яке було зруйновано внаслідок ракетного обстрілу, повідомляє Дніпровська панорама у екслюзивному матеріалі.

Влітку 2022 року ворожа ракета поцілила у споруду, що знаходилась неподалік від житлового масиву Західний. Вона була зруйнована. На жаль, загинуло двоє людей.

На фасаді адмінбудівлі знаходилась радянська мозаїка. На ній були зображені жінка, сонце та вантажівка.

Директор музею «Машини часу» Михайло Прудніков розповів, що давно спостерігав за цією мозаїкою:

Це індустріальна мозаїка, я давно її бачив. Спостерігав за її станом, тому що будь-яка технічна тематика у нашому міста цікава для нашого музею. Ця цікавість була ще до війни, тому що це АТП займалося унікальними перевезеннями великоваговими автомобілями. І на цій мозаїці саме й був зображений великоваговий автомобіль з причепом, який віз тиглі для виплавки чавуну, і саме наша українська вантажівка - КрАЗ. Тому я за цією мозаїкою слідкував, - каже Михайло Прудніков.

Внаслідок влучання російської ракети мозаїку було майже знищено, зберіглись лише фрагменти. Музейники попросили передати їх на зберігання.


Михайло Прудніков каже, що вціліла частина мозаїки стане одним із артефактів, який будуть демонструвати на виставці «Історія Перемоги».

Наразі експонати для майбутньої виставки зберігають на одному із підприємств в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпра.

Докладніше - у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: Підтримує бойовий дух воїнів: поетеса з Дніпра пише вірші для ЗСУ (Відео)